ОСТАЛА ПУСТОШ ПОСЛЕ ПОТОПА Погледајте САТЕЛИТСКЕ СНИМКЕ ХАОСА у ДУБАИЈУ За само 12 сати пало кише као за годину дана (ФОТО)

Обилне падавине без преседана потопиле су делове Уједињених Арапских Емирата прошле недеље, зауставивши живот у Дубаију и другим деловима ове пустињске краљевине.
d
Фото: Ilustracija/Tanjug/AP

Како преноси Си-Ен-Ен, највеће забележене поплаве у УАЕ су биле толико интензивне да су данима могле да се прате преко сателита из свемира и то након што су се облаци разишли и пале последње капи кише.

Као из противпожарног црева у Дубаију је лило од уторка 16. априла до среде, дан касније, касно увече. У Дубаију - најнасељенијем граду у земљи град, за само 12 сати је пало кише као за годину дана, док су околне области имале готово дупло обилније падавине за 24 сата.

Најобилније падавине су биле у подручјима северно и источно од главног града земље Абу Дабија. Укупне количине падавина од око 100 до 200 милиметара биле су уобичајене, али је на неколико локација забележено скоро 250 милиметара кише по квадратном метру.

Фото: Printscreen/NASA

Поплавне воде су брзо расле и споро се повлачиле као резултат историјског потопа, који је био најекстремнији догађај у земљи од када се води евиденција пре 75 година.

Мање од два дана након што је киша престала, сателит Ландсат 9 прошао је изнад УАЕ у петак, 19. априла, и снимио слике великих поплавних базена. Сателит прикупља детаљне слике Земљине површине и њиме управљају НАСА и Геолошки завод Сједињених Држава.

Базени тамно плаве боје на сликама истичу поплавне воде, које су у оштром контрасту у односу на типично суво тло у региону, које изгледа смеђе или светло смеђе.

Приказана поплава је у најјужнијем делу Дубаија, али високо урбанизовано централно чвориште града није заробљено.

Ове слике су снимљене са сателита Ландсат 9 и обојене су како би се присуство воде истакло на сувом тлу. Приказане боје нису баш онако веродостојне како би изгледале особи која гледа из свемира, али олакшавају уочавање разлика на површини.

Фото: Printscreen/NASA

Сателит је такође снимио значајне поплаве у Абу Дабију. Мале, плитке водене површине су светлоплаве. Већи и дубљи базени поплавне воде су тамноплави. Велики делови сувог, смеђег тла такође добијају зелену нијансу након падавина. Ово вероватно показује да је тло у многим областима задржало влагу од кише, чак иако нису у потпуности биле поплављене.

Обилна киша повезана је са већим олујним системом прошле недеље који је прешао Арапско полуострво и прешао преко Оманског залива. Овај исти циклон је такође донео смртоносне поплаве оближњем Оману, где је најмање 18 особа погинуло. Екстремне падавине попут овог постају све чешћи јер се атмосфера се загрева због климатских промена изазваних људским фактором. Топлија атмосфера је у стању да упије више влаге као пешкир, а затим је избаци у облику обилних падавина.

Дневник/Телеграф

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести