Портпарол аеродрома у Непалу: Пилот није пријавио проблем пре пада авиона

КАТМАНДУ: Портпарол аеродрома у Покари Ануп Јоши, изјавио је данас да пилот авиона АТР-72 који се срушио у недељу у брдима поред овог непалског града "није пријавио никакав проблем", када се авион приближио аеродрому да слети.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Bikram Rai)

Јоши је навео да је видљивост била добра, да је било благог ветра, али да није било проблема са временским условима, пренео је BBC.

На лету "Јети ерлајнса" било је 72 путника и чланова посаде који су ишли из главног града Катмандуа, ка туристичком граду Покара.

Званичници кажу да не верују да је ико преживео.

Досад је пронађено 68 тела, а преостале четири особе се воде као нестале.

На видео снимку који се појавио на друштвеним мрежама, види се авион како се спушта ка аеродрому, а онда нагло окреће на леву страну и пада у брдо код реке Сети, на само километар од аеродрома.

Јоши је истакао да је пилот тражио промену писте за слетање, са броја три на број један, и добио је то одобрење.

"Обе писте су биле слободне. Авион је имао зелено светло за слетање. Ужасна је ствар што се ово десило, посебно што се трагедија догодила 15 дана након што је аеродром отворен за јавност", казао је портпарол.

Спасиоци су раније рекли да им је нестала нада да би могли да нађу неког преживелог.

Локални званичник Тек Бахадур рекао је да су шансе да се пронађе неко жив од четворо људи који се воде као нестале "равне нули".

"Досад смо пронашли 68 тела. Тражимо још четири", рекао је Бахадур.

У Непалу је данас дан жалости, а влада ће формирати тим експерата који ће покушати да утврде узрок пада.

Авионске несреће нису непознате у Непалу, посебно због удаљених писти и изненадних промена времена због утицаја Хималаја, што може услове за летење направити веома опасним.

Такође, недостатак улагања у нове авионе и лоше регулативе су се такође помињале раније као узроци трагедија.

Европска унија је забранила непалским авиокомпанијама да лете изнад ЕУ због забринутости око стандарда обуке пилота и одржавања летелица.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести