После насилних протеста, полицијски час у Минеаполису

МИНЕАПОЛИС: Градоначелник Минеаполиса Џејкоб Фреј саопштио је данас да ће у том граду овог викенда бити на снази обавезан ноћни полицијски час, након што су три дана заредом одржавани протести због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда, који су постали насилни.
Фонет/АП/Полиција у Минеаполису
Фото: Фонет/АП/Полиција у Минеаполису

Како наводи АП, полицијски час почеће вечерас у 20 часова по локалном времену и трајати до суботе у шест сати ујутру, а потом ће опет бити на снази од суботе у 20 часова до недеље у шест ујутру.

Фреј је рекао да за време трајања полицјског часа нико не сме да се појављује у јавности, осим особа које су задужене за хитне ситуације или људи којима трега здравствена помоћ, који беже од неке опасности или су бескућници.

У случају кршења мера, прети казна од 1.000 америчких долара и затворска казна у трајању од 90 дана.

У Минеаполису је уведено ванредно стање, а на улице су изашли припадници Националне гарде САД, након сукоба демонстраната са полицијом поводом насилне смрти ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда током полицијске интервенције.

Протести у Менаполису трају већ три дана, а медији извештавају да су демонстранти ноћас насилно заузели полицијску станицу у којој су радили полицајци који се сумњиче за насилну смрт Флојда и запалили је.

Случај је привукао пажњу јавности, пошто су очевици снимили и на друштвеним мрежама објавили видео снимак интервенције, који приказује полицајца - белца - како клечи осумњиченом мушкарцу - црнцу - на врату, док га овај упозорава да не може да дише.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести