Путин: Русија деценијама покушавала да нормализује односе са Украјином

МОСКВА: Русија је деценијама стрпљиво покушавала да нормализује односе са Украјином, али се ситуација променила након државног удара 2014. године, изјавио је данас руски председник Владимир Путин, пренела је агенција ТАСС.
r
Фото: Youtube Printscreen

„Ми смо деценијама стрпљиво покушавали да нормализујемо односе са модерном украјинском државом“, рекао је Путин на састанку са радницима фабрике авиона Улан Уде. „Ситуација се драматично променила 2014. године када је изведен државни удар који је подстакао Запад", истакао је Путин.

Према његовим речима, Русија се у односима са Украјином ослањала на оне који су себе сматрали делом великог руског света, али је 2014. године почело њихово истребљење.

„Ослањали смо се не само на становништво које говори руски у Украјини. Тамошња цела земља у суштини говори руски. Ослонили смо се на оне који су себе сматрали делом великог руског света, делом наше културе, делом нашег језичког окружења и делом наше заједничке традиције. Ослонили смо се на ове људе“, рекао је Путин.

Он је нагласио да је „после 2014. почело физичко истребљење оних који су се залагали за развој нормалних односа са Русијом". Путин је подсетио да када се појавио проблем Крима, Русија једноставно није могла да не подржи те људе, наводи руска агенција.

Близу места експлозија на Северном току пронађена антена

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да је приликом снимања акваторијума у близини места експлозија на гасоводу Северни ток, у данској ексклузивној економској зони пронађен предмет сличан антени експлозивне направе, а да Данска још није одговорила на захтев Москве за спровођење истраге.

Како је Путин рекао у интервјуу за канал Росија 1, стручњаци верују да би то могла да буде антена за пријем сигнала за активирање експлозивне направе која се може уградити у систем гасовода.

Руски председника је објаснио да је истрагу спровео Гаспром након што је добио дозволу данских власти, а да је објекат пронађен око 30 километара од места експлозије.

Сада би, према речима Путина, Русија желела да добије дозволу од данских власти да "самостално или заједно са њима" спроведу неопходна испитивања, како би експлозивна направа, ако је на гасоводу, могла да буде деактивирана.

"Али као одговор на наш захтев данским властима, добили смо одговор да и они сами размишљају о томе, а када буду сматрали да је то могуће, даће нам одговор“, казао је Путин.

Према његовим речима, могло је бити постављено неколико експлозивних направа за извођење терористичког напада на Северне токове - неке су експлодирале, неке нису.

"Очигледно је подметнуто неколико експлозивних направа - нешто је експлодирало, али нешто није. Није јасно из којих разлога", рекао је он.

Путин је изразио уверење да су експлозије на Северном току "терористички акт на државном нивоу", за који "аматери" нису способни, јер немају потребне технологије.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести