Руси евакуисани из Вухана, карантин у Сибиру

ТЈУМЕЊ:  Русија је данас евакуисала прву групу својих грађана из Вухана, епицентра корона вируса, а они ће провести две недеље у карантину у Сибиру, где ће бити тестирани на присуство вируса.
Korona virus Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Првим летом војним авионом иљушин 76 евакуисано је 78 грађана Русије који су слетели на аеродром у Тјумењу у Сибиру, а та земља планира да из кинеске провинције Хубеи евакуише укупно 144 особе, међу којима је и 16 држављана бивших држава СССР.

Министарство одбране је саопштило да код прве групе Руса који су се јутрос вратили у земљу за сада утврђено да нема присуства вируса, преноси Ројтерс.

Други војни авион са руским држављанима слетеће касније у току дана.Четворо медицинских радника обучених у заштитна одела дочекали су први војни авион са 78 грађана.Они ће бити у карантину у кампу који се налази на око 30 километара изван града Тјумењ, у којем иначе живи 800.000 људи и који је престоница нафте у Русији.

Камп у којем ће боравити је ограђен, има надзорне камере, а чувају га и војници.Како преноси ТАСС, евакуисани грађани неће комуницирати једни са другима, осим чланова породица који неће бити одвајани.У собама ће имати интернет, купатило, фрижидер, а у току дана ће бити служена четири оброка.

Обезбеђене су и игрице и играчке за децу, као и књиге и шах за одрасле.Представник руског Министарства здравља рекао је јуче да се Русија припрема за могућност ширења вируса.Школе су у неким регионима Русије затворене, а отказани су и јавни скупови, мада поједини званичници на локалу наводе да је то учињено због сезонског грипа и респираториних инфекција.

Русија је прошле недеље пријавила два случаја коронавируса у Сибиру, а заражени су кинески држављани.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести