САД: Џунтинт - празник којим се обележава крај ропства

ВАШИНГТОН: Председник САД Џозеф Бајден потписао је данас закон којим се "Џунтинт" (Juneteenth) или 19. јун проглашава 11. федералним празником којим се обележава крај ропства.
dzo bajden, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP
Претходно је у среду овај предлог усвојен у Представничком дому америчког Конгреса са 415 гласова "за" и 14 "против", преноси Глас Америке (ВОА).
"Џунтинт означава и дугу тешку ноћ ропства и најаву ведријег јутра", рекао је Бајден у Белој кући уочи потписивања закона и додао да је тај дан подсетник на "ужасне последице ропства у земљи" у прошлости и садашњости.
"Велике нације не игноришу најболније тренутке. Не игноришу те тренутке у прошлости. Прихватају их. Велике нације не игноришу ствари, већ се суочавамо са грешкама које смо починили. Подсећањем на те тренутке, почињемо да зацељујемо ране и да јачамо", рекао је председник на церемонији потписивања у Белој кући.
"Џунтинт" обележава дан када је последњим робовима у Америци, 1865. године у Галвестону, у Тексасу, речено да су слободни, две године након што је потписана Прокламација о еманципацији током грађанског рата, чиме је окончано 246 година ропства у Сједињеним Државама, подсећа ВОА.
То је први нови федерални празник од како је 1983. године проглашен Дан Мартина Лутера Кинга млађег.
''Федералних празника са разлогом има мало и њима се препознају најважније прекретнице. Мислим да нема важније од краја ропства у Сједињеним Државама", поручила је демократска чланица Представничког дома Керолин Малони.
Законски предлог о новом празнику претходно је једногласно усвојен у Сенату, а гласало се у тренутку када чланови Конгреса покушавају да превазиђу поделе у погледу полицијске реформе, предложене после убиства Афромамериканца Џорџа Флојда током полицијског привођења.
Републиканци у бројним савезним државама такође усвајају законе за које стручњаци кажу да ограничавају бирачко право.
Републиканци тврде да је циљ да се спрече изборне неправилности, док демократе истичу да се усвојеним мерама подривају бирачка права мањина.
Велика већина америчких држава већ признаје 19. јун као празник или званично обележава или прославља тај дан.
"Џунтинт" је плаћени празник за запослене у државним управама у Тексасу, Њујорку, Вирџинији и Вашингтону.
Према закону, увојеном годину након што су земљу потресали протести против расизма и полицијске бруталности, нови празник ће бити познат као Национални дан независности Џунтинт.
EUR/RSD 117.0802
Најновије вести