САД: Кинеске санкције према САД су обмањујуће и лажне

"Увођење ових санкција на дан инаугурације је евидентан покушај игре да дође до подела међу партијама у САД", рекла је портпаролка Бајденовог националног сигурнусног већа Емили Хорн за Ројтерс.
vasington, pixabay
Фото: pixabay.com

ВАШИНГТОН: У време када се председник САД Џо Бајден синоћ свечано заклињао на председничкој инаугурацији, Кина је објавила да је увела санкције према 28 америчких држављана, међу којима је и бивши државни секретар Мајк Помпео, а нова администрација је назвала санкције "лажним и обмањујућим".

"Увођење ових санкција на дан инаугурације је евидентан покушај игре да дође до подела међу партијама у САД", рекла је портпаролка Бајденовог националног сигурнусног већа Емили Хорн за Ројтерс.

Кина је претходно навела да су Помпео и остали "планирали, промовисали и извршили" потезе којима се САД мешала у унутрашња питања најмногољудније земље света, па је, осим забране уласка за 28 америчких држављана и њихових породица, забранила и њиховим компанијама које су повезане са забрањенима да послују са Кином.

САД: Продужићемо нуклеарна ограничења Ирану

ВАШИНГТОН: САД планирају да продуже и појачају нуклеарна ограничења према Ирану дипломатским путем и ова тема ће бити део разговора председника Џоа Бајдена са страним савезницима, рекла је данас портпаролка Беле куће, Џен Псаки.

Бајден је рекао да "уколико Техеран настави са стриктним поштовањем нуклеарног споразума из 2015. године - према којем је Ирану забрањен нуклеарни програм, а заузврат би овај земљи биле укинуте санкције - Вашингтон ће поштовати споразум такође, пренео је Ројтерс.

"Председник је јасно ставио до знања да кроз дипломатију САД желе да продуже и појачају забрану Ирану (по питању нуклеарног програма) и да реши друга важна питања. Иран мора да настави да сарађује по питању нуклеарног ограничења према споразуму", рекла је Псаки.

Бивши председник Доналд Трамп је напустио нуклеарни споразум са Ираном 2018. године, а Иран је заузврат постепено кршио ограничења договорена споразумом.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести