Сукоби у близини Триполија

ТРИПОЛИ:  У близини Триполија у суботу су избили нови сукоби између провладиних и побуњеничких снага са истока Либије, које преводи командант Калифа Хафтар. 
Libijska zastava Foto: Flickr.com
Фото: Flickr.com

Како наводи Би-Би-Си, позивајући се на извештаје са терена, сукоби између Хафтарових и провладних снага воде се у три предрађа на југу Триполија, где је седиште међународно признате владе.Снаге УН у престоници земље су у повишеном стању приправности. 

Међународно непризната Либијска национална армија (ЛНА) саопштила је синоћ да је преузела контролу над аеродромом у предграђу престонице Триполија.Ахмед Мисмари, портпарол снага лојалних лидеру међународно непризнате администрације Калифе Хафтара, рекао је и да су припадници ЛНА преузели контроилу над два града у близини Триполија - Тархуаном и Азизијом, преноси Ројтерс.

Мисмари је навео и да је пет припадника ЛНА погинуло у борбама са снагама лојалним премијеру Фајезу Серају, кога признаје међународна заједница. Како је јавио АП, снаге премијера Сераја у петак су саопштиле да су заробиле 100 војника лојалних Хафтару и да планирају да изврше ваздушни удар на његове положзаје.

АП наводи да је до ескалације насиља дошло када су снаге ЛНА лојалне Хафтару кренуле у офанзиву ка западу Либије.Хафтар је своје снаге довео до Триполија, који контолише Председнички савет и влада националног јединства на челу са премијером Саједом. 

Снаге под контролом Саједа имају подршку САД.

Макрон и Гутерес разговарали о Либији

ПАРИЗ:  Француски председник Емануел Макрон разговарао је синоћ телефоном са генералним секретаром УН Антониом Гутересом о ситуацији у Либији.Макрон и Гутерес су "истакли значај политичког решења актуелне кризе уз поштовање хуманитарног права и резолуције Савета безбедности", наводи се у саопштењу француског председништва.

"Француска ће наставити да подржава посредничке напоре Уједињених нација у Либији", додаје се, преноси Ројтерс.У близини Триполија у суботу су избили нови сукоби између провладиних и побуњеничких снага са истока Либије, које преводи командант Калифа Хафтар. 

 

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести