Све указује на то да ће Нехамер преузети ОВП и место канцелара

БЕЧ: Након повлачења Себастијана Курца из политичког живота Аустрије све указује на то да ће министар унутрашњих послова Карл Нехамер преузети вођство Народне партије (ОВП) и место канцелара.
grad bec
Фото: pixabay.com

Нехамер одлично познаје ОВП, пошто је био генерални секретар странке, а и омиљен је међу страначким колегама.

У прилог томе говоре чињенице да су коалициони партнер Зелени и гувернери покрајина из редова народњака прихватили именовање Нехамера.

Вицеканцелар и лидер Зелених Вернер Когле чак је већ похвалио да има добру радну основу са Нехамером.

Нехамер је кандидат којег желе „сиве еминенције“ у ОВП, посебно гувернерка покрајине Доња Аустрија Јохана Микл Лајтнер.

Потребан је нови старт са новим канцеларом који има сопствени профил, поручују из кругова ОВП.

Гувернер покрајине Горња Аустрија Томас Штелцер већ је најавио да ће затражити да лидер ОВП буде и нови канцелар, а досадашњи канцелар Александер Шаленберг засигурно не жели да преузме странку.

У новој рокади место министра унутрашњих послова могла би преузети Каролине Едштадлер, која је до сада била министарка без портфеља задужена за ЕУ и уставна питања.

Шаленберг би могао да се врати на место шефа дипломатије, а актуелни министар спољних послова Михаел Линхарт могао би бити министар за европска питања, односно поново упућен на неко амбасадорско место.

Шаленберг најавио оставку када ОВП изабере лидера

Аустријски канцелар Александер Шаленберг најавио је вечерас да ће поднети оставку чим Народна партија (ОВП), чији је члан, буде изабала новог лидера.

Он је своју оставку најавио након што је лидер ОВП Себастијан Курц објавио да се повлачи из политике.

Шаленберг је рекао да ће, чим странка изабере новог лидера, свој положај шефа владе препустити будућем шефу ОВП.

Чврсто верујем да би обе те позиције, функцију шефа владе и лидера партије која има највише гласова, требало поново да обавља једна иста особа, навео је Шаленберг у саопштењу.

Због тога стављам на располагање своју функцију канцелара чим унутар странке буде утврђен шустински курс, додао је он. Пред повлачење Курца са свих функција најављено је да би на челу странке могао да га замени Карл Нехамер, актуелни министар унутрашњих послова Аустрије.

Иначе Шаленберг је 11. октобра положио заклетву за канцелара, након што је Курц, због истраге везане за корупцију и мито, морао да поднесе оставку на ту функцију.

Тиме Шаленберг улази у историјске анале као канцелар са најкраћим стажом од свега 52 дана.

Председништво ОВП сутра ће одржати састанак, на којем ће Курц и званично поднети оставку на месту лидера странке, а потом и именован нови шеф.

Иначе, од самог доласка на место канцелара Шаленберг је сматран лицем које ће да само чува место за Курца, који је, иако је то негирао, једно време планирао повратак после окончања истраге против њега.

Након данашњих дешавања све су гласнији захтеви опозиције за превременим изборима, те се сада мора сачекати реакција Зелених, коалиционог партнера ОВП, на новог канцелара.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести