Трамп на путу да забрани компанијама САД да користе Хуавеј?

ВАШИНГТОН:Амерички председник Доналд Трамп потписао је данас извршну наредбу којом се забрањује америчким компанијама да користе телекомуникациону опрему компанија које за националну безбедност САД представљају ризик.
Tramp Donald/Fonet/AP
Фото: FoNet

Како наводи Ројтерс, Трамп је овом наредбом "поплочао пут" да се америчким компанијама забрани пословање са кинеским гигантом "Хуавејем".

АП, такође, наводи да се у наредби коју је Трамп потписао не прецизира које су компаније или земље претња за америчку националну безбедност, али и подсећа да Трампова администрација већ неко време покушава да америчке компаније одврати од коришћење опреме "Хуавеја".

Америчка агенција подсећа и да је Трамп у августу 2018. донео закон којим се америчкој влади забрањује да користи опрему "Хуавеја" и другог кинеског гиганта, компаније ЗТЕ.

АП напомиње да је америчка влада, која се налази у ескалирајућем трговинском рату са Кином, раније изразила забринутост да би "Хуавеј" својом експанзијом на европском тржишту могао да приступи осетљивим информацијама чиме би довео у опасност НАТО.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести