ТРАМПОВ ГОВОР ЗАПАЛИО АМЕРИКУ Охрабрио би Русију да нападне чланицу НАТО која не плаћа своје обавезе

Кандидат за председничку номинацију Републиканске странке и бивши председник САД Доналд Трамп изјавио је да би "охрабрио" Русију да нападне било коју чланицу НАТО која не плаћа своје обавезе према Северноатлантској алијанси, наводи Гардијан.
1
Фото: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Јучерашњи коментар бившег шефа државе одмах је наишао на оштру критику Беле куће, која је ту Трампову изјаву назвала "ужасавајућом и недоличном". Трамп је у суботу рекао да је, током једног скупа НАТО рекао шефу "једне велике државе" да САД под његовим руководством не би штитила државе "делинквенте".

"Један од председника једне велике државе је устао и питао:Господине, ако не плаћамо, а нападне нас Русија, да ли ћете нас заштитити?", рекао је Трамп и додао да је том председнику рекао: "Нисте платили, преступник сте? Не, не бих вас заштитио, него би их охрабрио да ураде шта год да пожеле. Треба да платите. Треба да плаћате своје рачуне", пренео је Гардијан.

Трамп је ово изјавио током кампање за председничку номинацију у Конвеју, у Јужној Каролини, пред унутарстраначке изборе републиканаца у тој савезној држави САД 24. фебруара.

24.седам

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести