Трудница са Брача на трајекту родила мртворођенче, глисери хитне неисправни

ЗАГРЕБ: Након вишесатног чекања на долазак хеликоптера, зато што су оба глисера Хитне помоћи у Супетру на Брачу неисправна и интервенције у сплитској боници, трудница је јутрос у аутомобилу на трајекту родила мртворођенче, а њена драма је трајала читава два дана.
s
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Она је, наиме, јуче хеликоптером пребачена у сплитско породилиште, где су јој дали инекцију за изазивање побачаја, након чега је упућена кући на острво.

Градоначелница Супетра Ивана Марковић саопштила је на свом Фејсбук профилу да је супруг труднице, који је кренуо трајектом, јуче у Сплит стигао пре своје жене, која је на острву чекала хеликоптер.

"Нажалост, лекари нису могли спасити дете, па је жена враћена кући уз лекове за изазивање побачаја", написала је Марковић. Током ноћи, појашњава, трудница је трпеле велике болове па је јутрос поново трајектом кренула ка Сплиту, али је током пловидбе у аутомобилу родила мртворођенче.

Из ПУ сплитско-далматинске су данас за хрватски портал Индекс рекли да полиција није упозната са случајем који се догодио на трајекту. Питања о овом случају портал је упутио и Министарству здравства, сплитској болници и Заводу за хитну медицину Сплитско-далматинске жупаније, а одговоре ће, кажу, објавити када их добију.

"Са осећајем огорчења, осећајем пораза и стања шока ради породице и чињенице да се овако нешто може десити у данашњем времену, у 2023. години, у другом граду по величини у Хрватској и једном од развијенијих и насељенијих острва у Хрватској", написала је Марковић.

Појаснила је да је Брач је од копна (Супетар- Сплит) удаљен око 16 км или 9 миља које су се у овом случају, како каже, показале више него кобне.

"Нажалост, након бројних иступа где смо упозоравали на неадекватан хитан медицински превоз ништа се није променило", навела је, између осталог, градоначелница. Градоначелница је казала да је највише била изненађена чињеницом да су трудници лекари у Сплиту дали лек за изазивање побачаја, а онда је послали кући на Брач, на острво где, како каже, знају да нема могућности хитног медицинског превоза.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести