У Пољској суд ослободио новинара због твита

ВАРШАВА:  Водеће пољске новине поздравиле су пресуду у корист свог новинара, којег је популистичка владајућа странка тужила због ироничног твита који се односио на "мафијашке" елементе унутар те странке.
tviter
Фото: pixabay.com

Бартош Виелински, заменик уредника дневног листа Газета Виборша, рекао је да је и даље изузетно забрињавајуће што владајућа странка покушава да застраши новинаре тужбама.Постоји више од 50 нерешених предмета које су покренуле странка или њене присталице против тог листа.

"Чињеница да нас странака ''Закон и правда'' тужи због шале значи да ова странка презире слободну штампу и покушава да ограничи њену слободу кад год може", рекао је Виелински за АП.

Војћећ Чухновски, главни истраживачки новинар тог листа, оптужен је за клевету због шале у употреби термина "мафија" у твиту у новембру 2018. године како би описао наводну корупцију на високом нивоу у финансијском систему владајуће странке.

Судија је образложио одлуку тиме да је корупција коју је Чухновски коментарисао била тако озбиљна да је критички језик прихватљив.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести