УНИЦЕФ: Потребно 1,6 милијарди долара за помоћ деци

ЊУЈОРК:  Агенција УНИЦЕФ у понедељак је апеловала за 1,6 милијарди долара за помоћ деци која су погођена хуманитарним кризама, а сада и пандемијом корона вируса.
unicef
Фото: UNICEF

То је више него удвостручена сума у односу на захтев УНИЦЕФ-а од пре два месеца, преноси Ројтерс.УНИЦЕФ је саопштио да је од краја марта добио 215 милиона долара.

"Видели смо до чега пандемија доводи у земљама са развијеним здравственим системом и забринути смо шта ће се десити у земљама које имају слабији здравствени систем и мање ресурса", изјавила је извршна директорка УНИЦЕФ-а Хенријета Форе.

Она је истакла да је пандемија здравствена криза која брзо постаје криза дечјих права и додала да ће средства помоћи да се одговори на кризу и да се деца заштите од њених последица.

Анализа УНИЦЕФ-а показала је да око 77 одсто деце или 1,8 милијарди, живи у некој од 132 државе у којима су уведена одређена ограничења кретања.УН су прошле недеље затражиле 6,7 милијарди долара као помоћ за 63 државе, углавном у Африци и Латинској Америци.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изразио је забринутост због неадекватне подршке сиромашним земљама и жаљење због подељености међународне заједнице у борби против корона вируса.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести