Вијетнамски лекари хоће да трансплантацијом спасу британског пилота од короне

ХАНОЈ: Лекари у Вијетнаму надају се да ће извршити трансплантацију плућа како би спасили живот британског пилота и тиме спречили да постане први смртни случај од корона вируса у тој земљи.
korona pixabay
Фото: Pixabay.com

"Пацијент 91", како је 43-годишњи пилот Вијетнам Ерлајнса познат због правила о приватности, био је позитиван на тесту на ковид у марту у граду Хо Ши Мин и тамо се лечио у болници за тропске болести.

Директор болнице Нгујен Ван Вин Шау рекао је да су плућа пилота озбиљно оштећена и да зависи од инвазивне механичке респирације, преноси АП.

"Рендгенски снимак показује да му 90 одсто плућа није функционално", рекао је Шау за локалне новине Туои Тре.

Болница тражи одговарајућа плућа за трансплантацију. Лист наводи да се 30 људи добровољно пријавило да буду донори. Међутим, трансплантација плућа је обично дозвољена само у случају донора који су доживели мождану смрт, према медицинским прописима у Вијетнаму.

"Донори су рекли да желе да помогну да се пацијент спаси и допринесу напорима земље у борби против пандемије ковид-19", рекао је Нгујен Хоанг Фук, заменик директора Националног центра за координацију трансплантације људских органа.

Вијетнам има 312 потврђених случајева корона вируса без иједног смртног исхода.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести