Завршена комеморација жртвама Сребренице

СРЕБРЕНИЦА: У Меморијалном ценру Сребреница Поточари завршена је централна манифестација обележавања 26 година од злочина почињеног на том простору током грађанског рата у БиХ, којем су присуствовали званичници и дипломатски представници, док су се неки присутнима обратили видео порукама.
d
Фото: Танјуг/FENA/ AMER KAJMOVIC

Комеморација се због пандемије корона вируса одржава у складу са препорукама стручњака о забрани ширења заразе.

Након комеморација одржана је сахрана 19 нових жртава.

Европски комесар за проширење Оливер Вархеји је у свом обраћању рекао да "Европа није заборавила своју одговорност у неспречавању геноцида".

Вархеји је путем видео линка истакао, између осталог, да у Европској унији "нема места негирању геноцида и величањ ратних злочинаца".

Вархеји је рекао и да су "пресуде судова показале да починитељи не могу проћи без казне".

Председавајући Еуропског савета Шарл Мишел је такође у видео поручи изразио наду да се такво нешто никад неће поновити у Европи.

“Уједињени смо у тузи. Али и у нади да никад више нећемо видети такво зверство у Европи. И то је оно што Европска унија представља. Демократске принципе. Слободе. Помирење. И изградњу трајног мира на нашем континенту....", рекао је, између осталог, Мишел.

Председник Турске Рецеп Тајип Ердоган је у својој поруци рекао да су због сребреничких жртава ране још увек свеже.

"Ваша бол је и наша бол. Не заборављамо геноцид и нећемо дозволити да буде заборављен, јер правда је морална обавеза жртвама и дуг њиховим породицама. Нећемо дозволити да се заборави ова тамна мрља на европској историји", казао је Ердоган.

Додао је да је дужност Турске да створи мир на овим просторима који ће бити трајан, те да позива све да учествују у томе.

Подсекретарка Уједињених нација и специјална саветница генералног секретара за превенцију геноцида Алице Ндериту поручила је да догађаји у Сребреници не иду на част УН-а.

"Сведоци смо опасних трендова негирања геноцида и величања ратних злочина", рекла је она.

Амбасадор САД Ерик Нелсон је казао да се придружује "свима који оплакују жртве од пре 26. година".

"Сједињене Државе позивају све политичке лидере да се суздрже од отварања старих рана", казао је Нелсон.

Председник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (ИРМЦТ) Карме Ађијус обећао је да ће међународне правосудне институције наставити да процесуирају жртве "геноцида и злочина који су се у ратовима Деведесетих десиле у БиХ".

Иако су у Меоријалном центру Себреница- Поточари присутни председник Мило Ðукановић и потпредседник владе Дритан Абазовић, присутнима се видео поруком обратио председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић.

Бечић је навео да "геноцид у Сребреници и његово обележавање мора бити неизрецива опомена да живот у миру има непроцењиву вредност".

Исказујући саосећање са сребреничким жртвама, Бецић је подсетио да је Црна Гора недавном резолуцијом осудила "геноцид у Сребрении као и оне који га негирају".

Председник Хрватске Зоран Милановић, којис е такође братио видео поруком, поручио је да је одговорност политичара да не дозволе понављање 11. јула и осудио релативизацију и негирање злочина.

"Будућност се неће моћи градити без искреног односа према прошлости, отворен и искрен однос омогућиће отварање нових страница сарадње који ће бити темељени на европским вредностима, а млади људи више неће бити у страху од понављања страшне прошлости", рекао је Милановић.

Поводом комеморације огласио се и премијер Андреј Пленковић, који је за сребренички злочин рекао да је "безумни злочин пораз људскости" и на свом твитер налогу поручио да је Хрватска у мислима уз Босну и Херцеговину.

Након комеморације биће одржана сахрана још 19 жртава чији су посмртни остаци у протеклим годинама ексхумирани.

Поред лидера политичких партија Бошњака и Хрвата у БиХ у Поточарима је и председник Црне Горе Мило Ðукановић и потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић.

У Поточарма је и лидер ЛДП-а у Србији Чедомир Јовановић, који је и саветник хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића, који је у то тело изабран гласовима Бошњака.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести