Зелени Немачке: Држављанство за све "климатске" избеглице

БЕРЛИН: Странка Зелених Немачке поднела је захтев за увођење такозваних "климатских" пасоша, који би омогућили да се особе које беже од последица климатских промена населе у било код делу света.
r
Фото: Pixabay.com

Зелени упозоравају да због климатских промена читаве државне територије могу нестати, а као пример наводе острва-државе у Пацифику.

Решење је, према Зеленима, увођење "климатских пасоша", преноси немачки дневник "Билд" и наводи да је план да читаве групе становништва добију могућност да могу да се преселе, и то из читавог света у било који део света.

"Неопходно је помоћи особама чија је егзистенција угрожена услед климатских промена и гарантовати им право на заштиту", наводи се у захтеву и додаје да то важи посебно за државе са историјским или актуелно високим степеном емисије штетних гасова.

Потпредседница немачког Бундестага Клаудиа Рот казала је да би једна опција била да се тим људима да држављансво.

Научни савет немачке владе процењује, додајући да не постоје одговоре прогнозе, да би до 2050. године око 25 милиона до једне милијарди људи могло бити принуђено да напусти своју земљу због последица климатских промена.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести