БАКА ИЗ ЧЕНТЕ НЕКАДА ВОЗИЛА КАМИОН САДА УЗГАЈА БУНДЕВЕ Ово је рецепт за њен специјалитет од лудаје (ФОТО)

На Зрењанинском путу бб у Ченти, убрзо након што се пређе мост преко Караша из правца Београда ка Зрењанину, с десне стране вас дочекује несвакидашњи, али заправо веома аутентичан призор – стара запрежна кола на којима се налази десетак сорти бундева – разних боја, величина и облика.
1
Фото: Л. Радловачки

И све су из „баште” Милане Милићев, осамдесеттрогодишње баке која је, по завршетку „камионџијске” каријере још пре 40 година, почела да се бави пољопривредом, узгајајући лудаје, лубенице, парадајз и још понешто.

– Ове године имамо два и по вагона бундеве, то је 25 тона, што је страшно много, пуна три дворишта – каже нам бака Милана, док скривени од кише седимо у гаражи, чекајући да неко застане и купи које кило. – И даље држим прошлогодишњу цену од 80 динара по кили, мада је све поскупело, а чујем да у Земуну продају и за 150 динара. Код мене нема везе која је сорта, да ли је очишћена, сечена... Једино ту може да се заради јер од пшенице нисмо имали ништа, све је потукао лед, а од кукуруза и сунцокрета нема зараде.

Фото: Л. Радловачки

Лудаја, бундева или тиква, како год је ко звао, није захтевна за узгој, а ни касније кад дође ред да се користи, будући да може дуго да стоји, а да не иструли.

Лудаје се не сеју на велике парцеле јер негде успеју, негде не, па се сеју на разним деловима атара, ја их имам на четири њиве. Бундева може да успева само ако није много песковито и да није много вруће – вели наша саговорница, додајући да плод трпи и мраз до минус пет степени, што је погодно за сушење, а да је у атару од непогода штите велики листови.

Бака Милана у понуди има десетак сорти тикава, али највише хвали аутохтону – лалинску – сорту, која је беличасте боје, најотпорнија, идеална за слатке и слане рецепте, а након што се начне, може да стоји у дворишту или тераси, прекривена само танком крпом која је штити од мува. Ове године је поставила и нови рекорд – имала је бундеву тешку 70 килограма!

Фото: Л. Радловачки


Специјалитет куће

Осим чувених бундевара, чорби и потажа, бака Милана има свој специјалитет!
– Ја правим рибице од бундеве. Исечем на ситне парчиће, ставим их у ванглу, затим шака брашна, промешам, поуљим плех и равномерно распоредим комадиће, онда их и од горе мало поуљим, па ставим да се испеку. Онда поспем цимет са шећером и вратим да се све карамелизује. Кога год сам научила овај рецепт, нико више не прави пите, сви само рибице – узвикује поносна домаћица, истичићи да се овај специјалитет припрема врло брзо и једноставно.


– Нема у њој много воде, није заливана, нема вештака, чиста органска – каже витална домаћица, те додаје да су беле бундеве уједно и најпродаваније, али да су купци заинтересовани за све сорте. – Сад сви купују за бебе од шест месеци јер то је прва храна, па долазе код нас јер знају да ми имамо органске лудаје.

Осим лудаја, на „штанду” породице Милићев могу се наћи и ливадски мед, сок од парадајза, пасуљ, као и лубеница кад јој је сезона.
– Кад сам била млађа, сејали смо свега, а сад много мање. Ове године нисам ни обрала виноград, доста има смрдибуба, кад истресем грозд, десетак их испадне, то никад није тако било. Можда ћу морати пола да повадим – закључује наша саговорница.

Л. Радловачки

Фото: Л. Радловачки

БОНУС ВИДЕО

 

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести