Донацијама до више чери парадајза из „Добре баште” жена Станишића

СОМБОР: Руководећи се девизом да је сваки покушај бољи од пуког седења и чекања, група предузимљивих жена у Станишићу, понукана пројектом „ОНАснаживање“ Фонда Б92 пре четири године уз помоћ УГ „Удахни живот“ и „ Сомборска иницијатива“, започела је пројекат „Сомборска добра башта“. Ових дана, захваљујући акцији онлајн прикупљања донација за набавку опреме, доспели су у жижу јавности.
1
Фото: Пионири социјалног предузетништва у западној Бачкој

Удружење основано са идејом да помогне женама у овом селу да саме побољшају своје животне прилике је уз 21 донацију и ону кључну - компаније „Кока Кола“, вредну 327.600 динара, успело је да сакупи средства довољна за набавку сушаре, чиме ће унапредити своју производњу сушеног чери парадајза.

У оквиру кампање на платформи „донације.рс“ под називом „Помозимо женама из села Станишић да живе од свог рада”; која је трајала 57 дана, одазвала су се 22 донатора и омогућила куповину професионалне соларне сушаре за производњу „Доброг черија”, односно сушеног чери парадајза у маслиновом уљу. Жене организоване у „Доброј башти“ су до сада за припрему свог финалног производа вишег степена обраде користиле мали кућни дехидратор у који стаје само седам килограма черија, што је количина рода који се убере за само сат времена. Поред тога, дехидратор за свој рад користи само електричну енергију која представља додатно финансијско оптерећење.

Током једног дана најмање седам пута више черија мора да се остави по страни да чека на сушење, што значајно успорава прераду и производњу, али и ограничава број жена које се могу укључити у производњу „Доброг черија“. Професионална сушара ће омогућити ефикаснију производњу и прераду, те уштеду електричне енергије, чиме ће се обезбедити средства за укључивање већег броја жена из Станишића и околине у процес прераде. То, опет, значи додатну зараду и бољи живот.

Професионална соларна сушара „Микон“ не само да седам пута повећава количину парадајза спремног за прераду, знатно је економичнија и еколошки прихватљивија од сушара које користе друге изворе енергије и омогућава континурани рад жена током целе године. Приде, ван сезоне сушења, сушара се може користити као мини- пластеник за узгој расада, што ће женама омогућити додатни рад, а самим тим и приход.


Митровчанке узеле мустру из Станишића

По узору на успешан модел економског оснаживања који се од 2015. спроводи у Сомбору и Станишићу, са истом идејом, 2018. године оснива се слично, Удружење „Митровачка добра башта“ у Сремској Митровици. Митровчанке су фокусиране на производе од воћа и поврћа на традиционалан начин и без или са смањеном количином шећера, без арома, адитива и конзерванса. Yемови, сокови и кашице, праве се од пажљиво гајеног и бираног воћа, у кућним условима, под контролом искусних домаћица, а у производњи учествују штићенице и бивше штићенице тамошње Сигурне куће, жене из локалних удружења и припаднице социјално угрожених категорија становништва, које на овај начин имају прилику да се економски оснаже, удруже и међусобно пруже подршку једне другима.


Примарна делатност Удружења „Сомборска добра башта“ смештеног у Станишићу је пластеничка производња органског чери парадајза високог квалитета који је засађен и узгаја се по посебним принципима како би се избегло коришћење вештачких средстава. Модел пројекта подразумева да се  уз помоћ профита оствареног путем продаје производа повратно улаже у образовање жена кроз разне видове тренинга, обука и радионица. Поред производне делатности, главни циљеви и мисија „Сомборске добре баште“ су промоција и унапређење социјалног предузетништва на територији западне Бачке, као и превенција и борба против насиља према женама кроз процес образовања који је кључан за њихово економско осамостаљивање.

М. Миљеновић

Пројекат „Грађанска свест у Сомбору” реализује ДВП Продукција, а суфинансира Град Сомбор. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести