Фестивал еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА: Фестивал еколошког позоришта за децу и младе одржава се 27. пут у Бачкој Паланци, али први пут је ове године формализована сарадња између Фестивала и Културног центра потписивањем меморандума у згради Музеја града.
11 bp
Фото: Потпис за сарадњу ФЕП-а и Културног центра, фото: Приватна архива

- Као носилац већине културних садржаја у нашем граду, сасвим је природно да се установа Културни центар Бачка Паланка укључи у организацију ФЕП-а, јер је овај фестивал сам по себи институција. Нашој установи је велика част да буде део овог престижног фестивала који из године у годину окупља значајне уметнике и поклонике културе широм света -  истакла је директорка Културног центра Оља Нађ, на конференцији за медије поводом предстојећег Фестивала еколошког позоришта.

Фестивал, 27. по реду почиње данас, под симболичним називом Поглавље 27, које се тиче екологије и заштите животне средине, позивајући појединце да услед алармантног еколошког стања у коме се налази читава планета, отварају своја лична поглавља у правцу неговања и бриге о својој околини. У оквиру акције „Рециклирај или донирај“, сви који донесу рециклажни отпад у двориште Словачког дома у замену могу добити улазнице за фестивал, док они који немају материјала за рециклажу, могу донирати 200 динара и на тај начин бити део овогодишњег ФЕП-а. Сав приход од рециклаже биће дониран за лечење девојчице Ленке Жутковић.

Директорка Фестивала Соња Петровић подсетила је на поражавајућу глобалну статистику која каже да тренутно користимо 74 посто више од онога што наша планета може да обнови, тачније 1,7 планете, а имамо само једну.

- Фестивал еколошког позоришта за децу и младе ће током четири дана путем уметности радити пре свега на едукацији и подизању свести о значају животне средине код наших најмлађих суграђана и то уз помоћ реномираних уметника и драмских педагога и еколога из земље и иностранства – казала је Соња Петровић.

На овогодишњем ФЕП-у публика ће, поред седам представа у такмичарском делу и две у ревијалном, моћи да учествује у 11 радионица. Једна од њих, „Неће проћи“, део је пројекта „Не у мојој смени“ посвећеног борби против трговине људима, а који је ФЕП покренуо заједно са удружењем „Слобода нема цену“ из Новог Сада и Кино клубом Нови Сад.  Новина у овогодишњем програму су „Округласти столови“, тј. разговори о позоришту за децу и младе на којима ће гости, учесници и позоришни професионалци, као и сви заинтересовани, моћи да се боље упознају и размене мишљења и искуства.

Детаљније информације о Фестивалу доступне су на сајту www.fep.org.rs и Фејсбук и Инстаграм страници ФЕП-а. 27. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе биће одржан под покровитељством Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Општине Бачка Паланка, уз подршку компанија „Real Knitting“ и „Playrix RS“.   

Т. Пачић

Пројекат „Јавни интерес у Бачкој Паланци” реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Бачка Паланка. Ставови у подржаном пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести