Гради се веза од фабике воде до Куцуре и Савиног Села

ВРБАС: Изградња водовода који ће са извориштем и фабриком воде у Врбасу ускоро спојити Куцуру и Савино Село, почела је ових дана.
slavina, pixabay
Фото: Pixabay

Инвестиција је вредна 4,1 милиона евра и подразумева изградњу водовода дугог 14 километара. Почетку радова, уз домаћине из Јавног комуналног предузећа „Комуналац”, присуствовали су др Милоје Обрадовић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Јоахим Канцлер, руководилац пројекта у име консултантске куће СЕТЕЦ, и Милан Глушац, председник Привременог органа општине Врбас.

- Сагледавајући комплетан проблем водоснабдевања у општини Врбас, посебно због проглашења воде у насељеним местима техничком, одлучили смо се да припремимо сву неопходну пројектно- техничку документацију, а затим уз подршку надлежног министарства успели да дођемо до решења које ће трајно отклонити овај проблем. Подршку смо добили и од Немачке развојне банке - КфЊ, и њиховог пројектантског тима СЕТЕЦ, а договорено решење предвиђа повећање капацитета на изворишту у Врбасу и дистрибуцију питке воде у места општине –рекао је Глушац.

Овом пројекту претходили су важни захвати у водоснабдевању. Значајно су смањени губици воде у систему, са 42 на 24 одсто, избушена су два нова бунара и ревитализовано 13 старих. Замењено је 300 вентила у шахтовима у граду, који, иначе, нису мењани 50 година. Такође, замењено је 13 бунарских и 31 фекална пумпи. Замењено је чак 15.000 водомера од којих се више од пола даљински очитава, по чему је Врбас први у Србији. Без свих ових улагања не би било могуће да се систем шири и доведе питку воду до славина свих потрошача, подсетио је Глушац.

Државни секретар др Милоје Обрадовић изразио је задовољство због почетка радова на повезивању врбаског водовода са Куцуруом и Савиним Селом, посебно истичући да је за Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре увек важно да потписани уговори, што је био први корак у овом пројекту, доживе реализацију у пракси.

Немачка развојна банка уз овај, финансира пројекте у још 33 општине, а укупна сума уговора између немачке и српске владе досеже 306 милиона евра. Јоахим Канцлер, руководилац пројекта, рекао је да је уз унапређење животних услова свих грађана, које несумњиво доноси реализација пројекта, за Немачку развојну банку било важно обезбеђивање доказа да ће и у будућности нови систем водоснабдевања бити одржив, у шта је ЈКП „Комуналац” уверио партнере својим пословањем.

- Сад када су радови и званично почели желимо да се захвалимо запосленима у „Комуналцу” који су вредно радили са нама на изради неопходне документације да би ушли у посао. За нас је важно да резултат пројеката буде да сви грађани општине Врбас 24 часа дневно имају питку воду одговарајућег квалитета у својим кућама - рекао је Канцлер.

Припрема за преостала села

Постављање цеви према Куцури биће готово до краја септембра, потврдио је Синиша Адамовић, директор ЈКП „Комуналац”. Паралелно се спроводе тендери за изградњу пет бунарских поља на Водозахвату, а уследиће тендер за изградњу новог резервоара од 1.500 кубних метара и проширење постројења у циљу доброг снабдевања нових потрошача у Куцури и Савином Селу. Све ово је припрема за наставак ширења водовода на три преостала села - Змајево, Бачко Добро Поље и Равно Село.

В. Х.

 

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести