Градском музеју у Врбасу одобрена средства за археолошке радове

ВРБАС: Градском музеју Културног центра у Врбасу одобрена су средства на два конкурса за финансирање културног наслеђа.
1

На конкурсу Министарства за културу Градском музеју припало је 700.000 динара за опремање ликовног депоа, док је на конкурсу Покрајинског секретеријата за културу обезбеђено 200.000 динара за спровођење завршних радова на заштити археолошког налазишта Шуваков салаш- Клиса.

Руководилац и археолог Градског музеја Весна Гргуровић каже да ће у првом пројекту набавити професионалне носаче за уметничке слике и апарат за регулацију температуре и влаге ваздуха, чиме ће се коначно у потпуности применити све мере заштите уметничких дела Јожефа Пехана.

-Реализацијом овог пројекта стварамо услове да једну изузетну збирку слика чувамо по свим прописаним музеолошким стандардима- истиче Гргуровић. -Други пројекат који ће се изводити на археолошком налазишту Шуваков салаш- Клиса подразумева грубе земљане радове, враћање ископане земље у отворене квадрате и првобитни изглед површине налазишта, уз археолошки надзор.

Она додаје да након тога следи истраживање добијене грађе и презентовање резултата.

-Надамо се да ћемо у наредним годинама имати ширу подршку у намери да се археолошко налазиште претвори у туристичку локацију, што јесте велики пројекат, чијим потенцијалом и остварењем би целокупна заједница била на добитку у сваком погледу- напомиње Весна Гргуровић.

Градски музеј је након ванредног стања своја врата посетиоцима отворио 1. јуна, а дошло је до пар измена у програму.

-Због новонастале ситуације сви програми који су требали да се одрже током маја, у оквиру манифестације “Музеји за 10”, одржаће се од 9. до 15. новембра. Сматрамо да је разуно сачекати са већим окупљањима, док се ми бавимо документацијом, дигитализацијом и истраживањем грађе- каже Гргуровић.

Посетиоцима је на располагању стална поставка, која је освежена у њеном историјском одељку, а још увек се може посетити и изложба “Музеј жена”, која је отворена уочи проглашења ванредне ситуације.

М.Сћ

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести