Група волонтера чистила околину Бешеновачког језера

БЕШЕНОВО: Једно од омиљених места за бег из града и излазак у природу после вољних и невољних изолација, било је овог лета Бешеновачко језеро.
smece 3
Фото: Приватна архива

Некима замена за летовање, подсећало је и бојом и атмосфером на  егзотичне дестинације, о чему је сведочила поплава фотографија по друштвеним мрежама, с Белог камена, како се још зове овај фрушкогорски кутак. Тек кад су се многобројни посетиоци и „љубитељи природе” вратили старим обавезама, послу, школама, откриле су се последице у виду остављеног смећа. Показало се потпуно одсуство еколошке свести о томе да само чиста животне средина може бити здрава средина.

Еколошке организације и удружења свакодневно праве акције чишћења природних оаза. Некада су таква места одисала миром, украшена опалим и осушеним лишћем, песмом птица, земљом различитог састава, која у себи носи утиснуте трагове животиња које ту живе, све док човек није загазио на тло. Искористивши сву лепоту и благодети које нам природа даје, уместо да буде захвалан на позитивној енергији, смирености и осећају задовољства које му је природа подарила, човек оставља за собом смеће.

Еколошки фронт Нови Сад показао је ових дана на својој фејсбук страници  акцију чишћења Бешеновачког језера. Након вишесатног рада. скупљања и сортирања смећа са обале језера, волонтери су напунили преко 200 yакова, утоварајући их у приколицу, ради одношења на место предвиђено за то. Акција је трајала до касно у ноћ.

- Осим разних амбалажа пића, покупили смо и гомиле издуваних пластичних душека, бочице од парфема и лекове - каже Милица Радаковић, студент докторских студија на Департману за географију и хотелијерство Природно - математичког факултета, која заједно са колегом Растком Марковићем, студентом географије на основним студијама поменутог Департмана води фејсбук групу „Волонтерско чишћење Фрушке горе” - Смотали смо и бацили велико ћебе које је натопљено разним „опојним” мирисима из смећа, а да не спомињемо јапанке, пелене и разну обућу и одећу. Све ово је могло и требало бити одложено у најближи контејнер. Ипак, народ наставља да поред њега шири свој пешкир и ужива у мирисима, а смеће потпуно игнорише. Током наше акције многи су били на језеру, али се нису придружили, чак су добацивали негативне коментаре. 

Током два дана се чистио Бели камен, захваљујући иницијативи грађанина Драгутина, ком је прекипело да гледа како такав предиван бисер пропада, те је помогао волонтерима са трактором и приколицом, обезбедивши им и кесе и рукавице. Организатори су посебну захвалност указали свима, који својим активизмом доказују да смеће не сме бити део природе, као и људима који су од немих посматрача, постали део оних који мењају своју животну средину.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести