Изградња пречистача европским парама

КАЊИЖА: Укупни приходи и расходи буџета општине Кањижа за ову годину утврђени су у износу од 1,112 милијарди динара, уз буџетски дефицит од 107,8 милиона динара.
 Gradska kuća u Kanjiži foto: M. Mitrović
Фото: Градска кућа у Кањижи фото: М. Митровић

Руководилац Одељења за буџет и финансије Тамаш Пакаи образложио је да ће највише прихода у општинској каси бити од пореза на имовину, пореза на зараде, нафтне ренте и издавања у закуп државног земљишта.Обезбедиће се и сопствено учешће за реализацију предвиђених инвестиција, од којих је најзначајнији почетак изградње пречистача отпадних вода у Кањижи у вредности 1,9 милиона евра, од чега се 85 одсто финансира средствима Европске уније.

Челници локалне самоуправе процењују да буџет обезбеђује да се задржи висок ниво функционисања свих институција, а предвиђени су и развојни пројекти на основу реалних могућности из сопствених средстава, као и из средстава која се очекују са виших нивоа власти и у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње.

Иако је износ буџета мањи за 260 милиона динара у односу на утврђени за 2018. годину, Золтан Тандари из опозиционе одборничке групе Укрока сматра да је буџет расипнички, са чим се у расправи приликом усвајања нису сложили представници владајуће коалиције, него сматрају да је брижљиво сачињен и рационалан.

Председник општине Роберт Фејстамер је одбацио као нетачну тврдњу да је буџет донет без јавне расправе, јер је нацрт буџета био доступан осам дана на интернет сајту општине и одржана је јавна расправа у Великој сали Скупштине општине. Такође, није се сложио са примедбама да је расипнички и нерационалан, него да садржи листу свих пројеката чија реализација се очекује. Такође је речено, да је општина стигла до тога да нема више кредитног задужења.

Председник Скупштине општине Кањижа Милош Кравић сматра да је овогодишњи буџет и рестриктиван и развојни. Из општинске касе Кањиже у овој години 14,5 милиона динара издвојиће се Дому здравља Кањижа за извршавање обавеза према добављачима на име дуга за лекове на рецепт и залихе робе за даљу продају. Од дуга који је износио 83 милиона динара, до сада је захваљујући ангажовању општине и Дома здравља Кањижа враћено преко 40 милиона динара.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести