Камен темељац за нову немачку фабрику у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: У зрењанинској индустријској зони "Југоисток" је положен камен темељац за изградњу немачке фабрике "ГПК", у којој ће се производити точкови за контејнере и канте за изношење смећа.
gradiliste
Фото: Tanjug (S. Radovanović, ilustracija)

Почетак радова на изградњи фабрике означили су градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и власник немачке компаније "ГПК" Клаус Паул полагањем камена темељца, који су истакли да је реч о инвестицији вредној око три милиона евра, као и да се завршетак изградње планира за јул, а почетак производње за август следеће године.

Задовољство ми је када потписујемо купопродајне уговоре око земљишта у индустријској зони, а посебно када дође до реализације инвестиције. Када сам предложио проширење зоне "Југоисток" за још 500 хектара сумњичаво су ме гледали моји сарадници, а сада долазимо у ситуацију да је и то мало, рекао је Јањић, а наводи се у саопштењу града Зрењанина.

Он је казао и да се градска власт свакодневно бори за свако ново радно место и изразио задовољство што у Зрењанин долази још једна немачка компанија.

Немци су највећи послодавци у нашем граду и драго ми је да и у зони Југоисток имамо једну немачку компанију, навео је Јањић.

Фирма "ГПК" послује у склопу "ЕКХ групе" из Берлина, а власник компаније Клаус Паул рекао је новинарима да је један од разлога што улажу у Зрењанин његов добар геостратешки положај - у близини су чланице ЕУ, Румунија и Мађарска, где, као и у Италији, имају своје кијенте.

Други разлог за долазак у Зрењанин јесте висококвалификована радна снага, а задовољни су, каже власник немачке компаније, и изузетном сарадњом са локалном самоуправом и Покрајином Војводином.

Паул је рекао и да су стратешку локацију у зони "Југоисток" препознали и пре него је ту дошао велики кинески инвеститор.

Наша компанија производи компоненте за заштиту животне средине и желимо да одавде снабдевају тржиште Европе, а захваљујући везама измесју Србије и Русије покушаћемо да се активирамо и на том тржишту, рекао је Паул.

Директор ГПК у Зрењанину Зоран Шипка рекао је да ће у првој фази бити изграђен производни објекат у ком ће бити запослено 15 до 20 људи, а да ће тај број бити и већи у другој фази, која је такође у плану развоја тог предузећа.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести