КАЊИЖА Удружења раде што општина не може

КАЊИЖА: После спроведеног јавног конкурса за финансирање пројеката у 2019. години из буџета општине Кањижа, за одобрене пројекте председник општине Роберт Фејстамер потписао је уговоре са представницима невладиних организација.
Predsednik Agrarne unije Aleksandar Stojanović Foto: Dnevnik.rs
Фото: Председник Аграрне уније Александар Стојановић Фото: Дневник.рс

Ове године из општинске касе је за њихове пројекте издвојено 11 милиона динара, а средства су расподељена за 51 организацију, од којих је за девет из области пољопривреде издвојено два милиона динара.

- Мислим да су активности свих наших цивилних организација јако битне и корисне за локалну заједницу, и то не само оних које су сада добиле финансијска средства, него и осталих које или нису конкурисале, или нису могле због ограничених средстава да добију подршку од локалне самоуправе. Оне буквално раде такве активности које локална самоуправа или не може или није оспособљена да уради - каже председник општине Фејстамер.

Од организација из области пољопривреде најзначајнија подршка дата је Аграрној унији општине Кањижа, а она се односи на пројекат одржавања рада саветодавне службе за рурални развој у циљу заштите интереса регистрованих пољопривредних газдинстава. Председник Аграрне уније Александар Стојановић наглашава да је ово изузетно важно за око 2.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, која се два до три пута годишње обраћају за пружање помоћи у вези са регистрацијом, остваривањем субвенција, учешћа на конкурсима за подстицајна средства и другим информацијама.

- Пољопривредници раде на њивама, у воћњацима, стајама или на другим пословима и нису у могућности да прате уредбе, правилнике и друге прописе које се односе на субвенције и остало. Поред канцеларије у Кањижи, саветодавци покривају сва насеља у општини изласком на терен па су тако лане обрадили око 7.400 предмета у решавању потреба пољопривредника - каже Стојановић, додајући да су саветодавци били у прилици да подсете стотинак заборавних домаћина да обнове регистрацију газдинстава, да би остварили субвенције.

Средства су додељена Општинском ватрогасном савезу, Општем удружењу предузетника, Удружењу „С тобом за њих”, Фонду „Сеоски дом” у Трешњевцу, Удружењу пензионера Кањиже и другим организацијама. Регионална мрежа за образовање одраслих ФЕРХА из Кањиже реализоваће пројекат едукације „Гостопримство високог стандарда - повећање квалитета туристичних услуга у општини Кањижа”.

- Претходне две године већ смо аплицирали са пројектима чији је циљ развој туризма. Лане смо помогли да они који послују у туризму своју понуду представе путем интернета, а овог пута едукација ће бити у виду дводневног тренинга посвећена развоју пословне комуникације, како међусобној комуникацији посленика у туризму тако и њиховом опхођењу са гостима. Циљ је да би гости који долазе код нас  били што лепше примљени, угодно се осећали, а самим тим дуже остајали у нашем гради и препоручили га својим пријатељима - предочава председник Регионалне мреже ФЕРХА Карољ Шарњаи.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5895
Најновије вести