Кањижа: Мештани Малих Пијаца коначно пију воду без арсена

МАЛЕ ПИЈАЦЕ: Новоизграђени уређаји за пречишћавање пијаће воде повећаног капацитета, на изворишту водовода у Малим Пијацама дају добре резултате, тако да потрошачи у овом месту кањишке општине имају квалитетну воду.
1
Фото: Обилазак постројења за пречишћавање воде за пиће 

Постројење су посетили чалници локалне самоуправе кањишке општине и Предузећа „Потиски водоводи” из Хоргоша.

Председник општине Роберт Фејстамер и члан Општинског већа Кањиже за ресор комуналних делатности Марко Ждеро саопштили су да је инвестиција вредна 15,2 милиона динара реализована средствима Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине и Општине Кањижа. Из покрајинске касе издвојено је девет милиона динара, а остатак из локалног буyета.

- Повећањем капацитета постројења за пречишћавање воде за пиће, ми смо постигли у суштини два основна циља. Први је водоснабдевање потрошача који до сада нису имали могућност прикључка на водоводну мрежу, а други циљ је хемијски и бактериолошки исправна вода за пиће. Било је много проблема са водоснабдевањем на подручју Малих Пијаца, где је концентрација арсена у води за пиће била највећа. Из тог разлога смо овај пројекат реализовали као приоритетну инвестицију - рекао је Марко Ждеро.

Фото: Дневник/ М. Митровић

Повећањем капацитета уређаја за пречишћавање воде из локалне самоуправе Кањиже и ДОО „Потиских водовода” из Хоргоша, који брину о водоснабдевању у кањишкој општини, најављују да ће следећа инвестиција бити спајање са делом водоводне мреже која припада Граду Суботица, за салашарска домаћинства у оближњој Носи, које се наслања на атар Малих Пијаца.

Пилот постројење за пречишћавање воде за пиће у Малим Пијацама је инсталирано 2012. године и мештани су се уверили да је допринело квалитету водоснабдевања. Председник Савета МЗ Мале Пијаце Еде Сарапка напомиње да људи онда још нису толико увиђали значај, шта значи вода без арсена, али су се уверили.

- Суочавали смо се са квалитетом пијаће воде као и у другим околним општинама и скоро међу првима у Србији, у Малим Пијацама сада заиста пијемо квалитетну и здраву воду - истиче Еде Сарапка. - Сада људи то увиђају, пошто у задњих шест година уопште немамо мутну, прљаву, жуту воду, него имамо један сталан квалитет пијаће воде из чесми у домаћинствима, што је и нормално. Тако би требало бити и на подручју целе општине.


Цевовод до Старе Торине и Носе

Пројекат побољшања водоснабдевања на овом подручју наставиће се заједничким напорима Кањиже и Суботице, како би се омогућило проширење водоводне мреже на салашарски крај Стара Торина којим се Мале Пијаце и кањишка општина граниче са подручјем Носа које припада Граду Суботици.

- На овом подручју је око 400 домаћинстава који би се радо већ сутра прикључила на водоводну мрежу, да имају чисту и здраву воду за пиће. За то је потребна изградња цевовода у дужини од око 10 километара. Надам се да ћемо то што пре остварити и да ће људи на том подручју бити задовољни – каже Еде Сарапка из МЗ Мале Пијаце.


Поводом реализације пројекта проширења капацитета постројења за пречишћавање воде за пиће, в.д. директора „Потиских водовода” Душан Глишић и технички директор тог предузећа Весна Маркотић сматрају да су средства улагана оправдано, што су потврдили и добри резултати из Завода за јавно здравље из Кикинде, из којих се види да је вода са изворишта у Малим Пијацама здравствено исправна за пиће, у потпуности у складу са нормативима које прописује правилник о снабдевању пијаћом водом. Најављено је и да ће се на сличан начин решавати проблематика квалитета воде за пиће и у осталим насељима кањишке општине.

М. Митровић 

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести