Митровица предњачи у реформама ангажовања сезонских радника

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Сремска Митровица један је од лидера међу градовима и општинама у Србији када је реч о брзини издавања грађевинских дозвола, али и по питању поједностављеног ангажовања сезонских радника.
sremska mitrovica, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић/Сремска Митровица

То је показала и анализа НАЛЕД-а, а први човек тог Града Владимир Санадер каже да је поједностављена процедура запошљавања сезонских радника посебно значајно за младе људе који су на евиденцији Националне службе за запошљавање И оне који се налазе у категорији лица која примају социјалну помоћ.

Сезонски радници који су били у категорији лица која примају социјалну помоћ могли су без страха да ће изгубити та права да се ангажују на пољима у току године и да остваре сва права која су до тада имали. Такође, и особе до 18 година, који су на евиденцији Службе за запошљавнаје, не губе права када се ангажују овим путем, каже Санадер.

Поједностављена процедура запошљавања сезонских радника, каже Санадер, посебно је значајна за саме пољоприрведнике који те раднике ангажују.

Наши пољопривредници су добили могућност да на један лак и једноставан начин пријаве те људе, да не морају, као до недавно, да имају посла са огромном папирологијом, већ могу преко веб портала и мобилне апликације да пријављују и ођављују раднике и на тај начин су остварили врло значајну уштеду у времену, с обзиром на обимну производњу којом се баве, објашњава градоначелник Сремске Митровице.

Он подсећа да је та локална самоуправа још у време мандата његовог претходника, а актуелног министра пољоприрведе Бранислава Недимовића, била иницијатор овог пројекта и “увођења сезонских радника у легалне токове”.

Иницијатива је кренула још у време министра Недимовића, који је заједно са НАЛЕД-ом учествовао у креирању закона, који ово уређује. Ми смо у току израде закона много разговарали с пољопривредницима који се баве воћарством, повртарством и који имају заиста велику потребу за сезонсиким радницима у току године. Објаснили смо им све предности које је нови закон донео, а њима је било јасно колико је ово значајно, с обзиром на то да за 300 динара дневно могу да осигурају раднике, да им плате здравстевно и пензијско осигурање, да ти радници могу да буду пријављени и да могу да остваре сва права из социјалног и пензионог законодавства, каже Санадер.

Сремска Митровица је, заједно са Општином Кула, показала је анализа НАЛЕД-а, лидер у спровођењу реформи у запошљавању сезонских радника, у чему, Градови И Општине у Војводини, генерално, рпедњаче у односу на целу Србију, па тако на три запослена сезонска радника у целој Србији, два долазе из Војводине. Сремска Митровица је и међу три најуспешнија када је реч о брзини издавања грађевинских дозвола. Друга два Града су Сомбор и Суботица.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести