Вукосављевић отворио изложбу "Дијалог" у Сремској Митровици

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић свечано је вечерас отворио изложбу „Дијалог“ у Галерији „Лазар Возаревић“ у Сремској Митровици.
1
Фото: Tanjug

„Прича о „Дијалогу“ је прича о историји српског модерног сликарства. Реч је дубокој симболици стандардних мотива који садрже животодавне корене српске културе који представљају трајне изворе инспирације уметницима и ствараоцима у свим областима“, рекао је Вукосављевић, саопштило је ресорно министарство.

Изложба представља изразе четири уметника: Лазара Возаревића, Александра Томашевића, Мире Бртке и Милене Чубраковић који су по геометријском језику сличних инспирација и идеја и које, како каже министар, са правом сматрамо носиоцима савремених тенденција у српској модерној уметности 60-их година 20. века.

„У 20. веку српска култура је била изложена различитим и грубим историјским дисконтинуитетима. Силовитом снагом историје она је испрекидана у важним тренуцима успона и креативног зенита. Упркос томе, успела је да се у том 20. столећу истакне и на европском и на светском нивоу на три поља: сликарства, књижевности и филма“, подсетио је Вукосављевић.

По први пут на једном месту пред посетиоцима откривају се четири врло битна уметничка феномена шездесетих година двадесетог века која кроз дијалог са посматрачем, и међу собом, откривају своје симболичке изразе.

„Њихови су животодавни инспиративни корени досезали дубоко у историју српске културе. Симболика која означава прошлост кроз призму њиховог талента и уметничке визије, претварала се и у тадашњост и у садашњост и у будућност. Симболика прошлости била је назнака и вектор нових праваца и нових стремљења у српском сликарству“, рекао је министар.

Изложба је прошлог месеца отворена у Националној галерији у Београду, а од вечерас биће представљена у проширеном издању у Легату једног од уметника, учесника изложбе Лазара Возаревића у Сремској Митровици.

„Ова изложба у Сремској Митровици представља отелотворење једног принципа а то је децентрализација српске културне политике. Тај принцип, о коме се много говори али недовољно ради, мора да постане одржив, реалан и свакодневни принцип ове државе“, поручио је Вукосављевић.

Осим министра Вукосављевића, присутнима се обратито директор Националне галерије Мирослав Родић и директор галерије „Лазар Возаревић” Милан Маринков.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести