Oсвежење ових дана многи траже на кањишком Штранду

КАЊИЖА: Топло време и добро припремљена и уређена инфраструктура на Штранду на обали Тисе привлаче све више посетилаца, што је посебно било изражено протеклог викенда.
1
Фото: Dnevnik.rs

Летња сезона је отпочела, а са великим нестрпљењем љубитељи реке, житељи потиских места и знатижељници са стране, ишчекују почетак цветања Тисе, јединственог природног феномена.

Стручњаци и добри познаваоци прилика на овој реци очекују да ће цветање Тисе почети наредних дана, чим се за то склопе сви хидролошки и временски услови. У недељу предвече на површини реке појавио се мали број инсеката Тисиног цвета, а власник туристичког бродића „Тисин танго” Чаба Шарњаи са два поласка у каснијим поподневним сатима крстари реком, возећи посетиоце. Он очекује да ће масовније ројење инсеката који својим парењем и љубавном чаролијом на површини реке дочаравају цветање Тисе, кренути за дан-два.

Такве су прогнозе и биолога Јожеф Гергељ из Сенте, који природни феномен на Тиси прати већ готово три деценије. Гергељ очекује да ће цветање кренути чим температура воде у реци достигне 23-24 степена Целзијуса, а уверен је ако топло време потраје наредних дана ројење Тисиног цвета бити изузетно масовно, пошто се након трогодишњег развоја ларви у глиновитим обалама реке очекује појава потомака од положених јајашаца 2018. године, када је цветање било изузетно.

У Кањижу долазе гости и из удаљенијих места. Слободана и Ивану Живковић из Београда срели смо на обали Тисе, где су се довезли бициклима, од хотела „Аква Панон” где су одсели.

- Први пут смо у Кањижи. Више смо окренути Шумадији, али смо се овог пута одлучили за вишедневни предах од градске вреве крај реке Тисе. Задовољни смо како је све сређено, љубазношћу, једино нам мало досађују комарци, али то се може некако поднети. Боравак у Кањижи користимо да обиђемо најзанимљивија околна места, Сенту, Палић, Суботицу, да упознамо овај део Војводине - каже Слободан Живковић.

Фото: Dnevnik.rs

Туристички посленици Кањиже учинили су доста тога да летња сезона на овдашњем Штранду буде спремно дочекана. Базени са термалном водом су више прилагођени деци, али користе их и одрасли. Видљива су и улагања у амбијент Штранда, као и улагања у инфраструктуру кампа.

- Штранд је стварно бисер наше општине и овог дела Потисја. Нестрпљиво ишчекујемо цветање Тисе, надамо се да ће лепо време потрајати наредних дана и да ћемо заједно са посетиоцима доживети лепе трнутке на Тиси - каже члан Општинског већа Кањиже Жомбор Ујвари, наглашавајући да је уређење комплекса Штранда заслуга кањишког ЈКП „Комуналац”, које је и управљач базена.

Кањижани су свесни благодати боравка уз реку:

- Нама Кањижанима је Тиса на дохват руке и вреди лето провести у кампу. Ту сам целе сезоне од маја до 15.септембра. Док могу, камповаћу, јер све је фино, чисто, уредно у прелепом природном амбијенту. Овде увек има друштва па свакодневно кувамо, играмо карте, трачаримо, негујемо и цвеће, па и неколико струкова парадајза, а за освежење користим базен, јер је за мене већ Тиса опасна. Јефтиније летовање са толико конфора не знам да се у околини може наћи - задовољна је Ержебет Богић. 

Ујвари каже да је инфраструктура на подручју кампа обновљена, уређене су стазе, проширен паркинг, повећан је број прикључака за струју, видно су обележене парцеле за заузимање места у кампу, а новим камерама је обновљен видео- надзор. Из кућице у централном делу Штанда пуштаће се музика, ту је инсталисан информациони пункт, место за бесплатно пуњење батерија мобилних телефона и таблет рачунара, доступна је и бесплатна њи-фи мрежа. Надомак обале постављене су четири панорамске лежаљке и урађено још доста тога да посетиоци могу угодно да проводе време.

Локална самоуправа општине Кањижа је успешно конкурисала на републичком нивоу и остварила 2,8 милиона динара, за радове на ревитализацији тиског кеја на долми, где ће се обновити постојеће клупе, канделабри и информативне табле и поставити нове канте за смеће.

М. Митровић

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести