Отворен Едукативни тренинг-центар за беспилотне летелице у Вршцу

ВРШАЦ: Едукативни тренинг-центар за мале беспилотне летелице намењен особама са инвалидитетом и без отворен је у уторак у Центру „Милениум” у Вршцу.
12 Vrsac - Parakvad - letelice 4
Фото: Удружење „Параквад ВШ”

Тај вишенаменски центар који ће омогућити заинтересованима да се образују и баве беспилотним летелицама, оформило је Удружење „Параквад Вршац” у сарадњи са стручњацима из Асоцијације за беспилотне системе у привреди, и уз помоћ Града Вршца.

- Дуго смо планирали да отворимо овај центар, још пре пандемије, за шта је требало много логистике и опреме - каже председник Удружења „Параквад ВШ” Драган Виторовић. - На отварању смо промовисали обуку управљања беспилотним летелицама. Ово је велики искорак за све нас, јер укључујемо особе са и без инвалидитета, тако да је реч о правој инклузији.

Фото: Удружење „Параквад ВШ”

Едукативни тренинг центар има на располагању две просторије и стручне тимове који су на услузи свима који желе да се опробају у коришћењу беспилотних летелица. Стога је у плану да се организују разни програми, семинари и радионице, као и тематска предавања која би грађанима приближила свеукупне могућности ове технологије.

- Ово је прилика да докажемо да и особе с инвалидитетом могу да се баве разним активностима, јер свашта може да се ради уз помоћ дронова - напомиње Виторовић, додајући да ће оваква едукација нарочито допринети запошљавању особа са инвалидитетом.  Управо у сарадњи са Асоцијацијом за беспилотне системе у привреди, приређена је промоција беспилотних летелица и представљена њихова вишенаменска употреба, попут прецизне пољопривреде и екологије, грађевинске геодезије, надзора над енергетским и саобраћајним системима, коришћења у кинематографији... Све наведено чини да Вршац буде међу првим градовима који се бави оваквом делатношћу.

Фото: Удружење „Параквад ВШ”

- Чланови нашег удружења и најшира јавност биће у прилици да свакодневно користе симулаторе лета спортским дроновима са погледом из првог лица, а периодично ћемо организовати тематска предавања и стручна усавршавања, са циљем да овде у Вршцу задржимо и оживимо на нови начин добро познати ваздхуопловни дух који град има - појашњава наш саговорник.

Л. Радловачки

ПројекатВршац као заједницареализује Дунав Продукција, а суфинансира Град Вршац. Ставови у пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести