Отворена сензорна соба у Апатину

АПАТИН: У Апатину је недавно отворена сензора соба и логопедско-дефектолошки кабинет за децу са посебним потребама при Центру за социјални рад, а уз подршку Општине Апатин и те услуге ће заживати до краја године.
d
Фото: Општина Апатин

Како наводи директора ове установе Николина Сучевић, реч је о пројекту о коме се размишља већ дуже време, јер се праћењем деце дошло до закључка да су ове услуге неопходне. Она је истакла да када пројекат заживи, деца неће морати да одлазе у Сомбор или Нови Сад, него ће за помоћ моћи да се обрате у сопственом граду.

-У апатинском Центру за Социјални рад се прате потребе деце предшколског и школског узраста које се односе на посебне видове подршке, односно логопедске и дефектолошке третмане. Праћењем рада интерресорне комисије, дошли смо до сазнања да у нашем граду има око четрдесеторо деце којима су неопходни овакви третмани- рекла је Николина Сучевић. -Кабинет ће бити смештен у просторијама Дневног боравка апатинског Центра за социјални рад у улици Светог Саве, који већ користе одрасле особе са посебним потребама. План је да се са децом ради у поподневним сатима, када се заврши услуга за одрасла лица. Центар за Социјални рад ће ангажовати логопеда, дефектолога и сензорног терапеута, а рад са децом се неће наплаћивати.

Услуга се покреће на лични захтев родитеља деце којој је потребан логопедски или дефектолошки третман или неки додатни тип подршке

Услуга се покреће на лични захтев родитеља деце којој је потребан логопедски или дефектолошки третман или неки додатни тип подршке, а услов је да имају мишљење интерресорне комисије а након тога ће се са стручним тимом Центра за Социјални рад радити индивидуални планови рада за свако дете. План је и да се у наредном периоду отвори и саветовалиште за родитеље деце са сметњама у развоју.

Пројекат вредан милион динара ће бити реализован у просторијама Дневног боравка ЦСР у улици Светог Саве у Апатину.

Председница опшине Апатин Дубравка Кораћ каже да је реч о озбиљном и дугорочном пројекту са циљем да се помогне родитељима деце са одређеним сметњама у развоју.

-Идеја је да при Центру за социјални рад организујемо рад дефектолога, логопеда, психолога и педагога који би деци били на услузи радним данима током поподневних часова и где бисмо избегли потребу родитеља да децу одводе у Сомбор за такве услуге. Општина ће у наредна три месеца у ту услугу, односно опремање адекватног простора, уложити око милион динара. Средства су предвиђена ребалансом буyета – навела је Кораћ.

М. Сћ

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести