Пет и по милиона евра од Мађарске за обнову базилике у Арачу

НОВИ БЕЧЕЈ: Влада Мађарске је спремна да уложи 5,5 милиона евра у заштитне и истраживачке радове на локалитету Арача, у близини Новог Бечеја, на којем се налазе зидине некадашње монументалне цркве. Ово је на недавном састанку са премијерком Србије Аном Брнабић саопштио председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.
w
Фото: Youtube Printscreen

Пастор је нагласио да је мађарска влада спремна да, посредством Националног савета мађарске мањине уложи 5,5 милиона евра, а да се од српске стране очекује да изгради приступну саобраћајницу до Араче, јер се сада тамо налази атарски пут, као и да обезбеди електричну енергију, воду, интернет и телефонску линију. То је неопходно како би на овом месту био формиран и визиторски центар за истраживаче и туристе, који би такође требало да изгради Србија. Према речима Пастора, све то подразумева потписивање споразума између Србије и Мађарске, али његови основни елементи још нису договорени.

- Месецима радимо на томе да се дефинишу основни елементи споразума, како би могли да започну радови. Обнова цркве у Арачи је сложен посао са укупним улагањима већим од десет милиона евра. Заједничким подухватом били би створени услови да овај локалитет постане туристичка атракција, али сам наишао на уздржану реакцију и имам утисак да ћу још неколико пута морати да говорим о томе – поручио је Пастор.

Цео овај локалитет није довољно истражен. Средњовековна црква Арача је споменик културе од изузетног значаја. Налази се у атару између Новог Бечеја и Новог Милошева. У историјским изворима не постоје подаци који поуздано утврђују време њеног настанка, а од почетка 18. века, по одласку Турака из Баната, остала је у рушевинама.

„Основа ове импозантне цркве, као и просторни распоред, карактеристични су за фрањевачке цркве у прелазној варијанти романоготичког стила. Они упућују на могућност да је грађена крајем 12. или почетком 13. века. О монументалним претензијама градитеља сведоче коришћени материјали, као што су тесани камен, мермер, тесаник и опека“, објашњавају у Заводу за заштиту споменика културе у Зрењанину и напомињу да је богат архитектонски украс на фасадама сачуван тек у фрагментима.

Приликом ископавања 1879. године у Арачи је откривена надгробна плоча са представом светитеља и донатора, украшена трочланом преплетном траком, за коју се верује да потиче из 12. века. Новија археолошка истраживања потврђују да су уз цркву са северне стране постојали конаци и многобројни гробови.

Ж. Балабан

 

Пројекат „Нови Бечеј под лупом” реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Нови Бечеј. Ставови у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести