Подршка Града Кикинде бубрежним болесницима

КИКИНДА: Локална самоуправа Кикинде подржала је „Живот на дијализи”, пројекат који је окончан предавањем о значају умерене физичке активности бубрежних болесника.
11 - Kikinda Mladen Bogdan
Фото: Младен Богдан на скупу у оквиру пројекта "Живот на дијализи", фото: Град Кикинда

У граду Кикинди и околним селима има стотинак бубрежних болесника, па они окупљени у Удружењу дијализираних, трансплантираних и бубрежних инвалида настоје да широј заједници укажу на своје проблеме и потребе.

Осим пацијената, у рад удружења укључени су и чланови њихових породица. Председник Скупштине града Кикинде Младен Богдан, сматра да су бубрежни болесници, као инвалиди, скоро непрепознатљиви у нашој заједници, иако имају велике здравствене проблеме.

- Тачно је да ова специфична група људи није довољно препозната, па је важно да о здравственим и другим проблемима бубрежних болесника говоримо чешће и пружимо им конкретну подршку. На нашу помоћ могу да рачунају и у наредном периоду. Ово је потврда да пажњу обраћамо према свим корисницима, а нарочито према онима којима је помоћ потребна - поручио је Богдан.

Он наглашава да је бубрежним болесницима потребна, пре свега, медицинска, али и стручна и материјална помоћ. Секретарка Удружења дијализираних, трансплантираних и бубрежних болесника Дренка Варађанин истиче да су у локалној самоуправи пронашли сигурног партнера.

- Овим предавањем закључили смо пројекат „Живот на дијализи”. Поред ресорног министарства, наш рад и овај пројекат помогао је и Град Кикинда. Са локалном самоуправом имамо изузетну сарадњу. Они подржавају наше активности, а одазвали су се и овом скупу. Слажем се да у нашој локалној заједници нема довољно сазнања о овим људима који су на маргини - рекла је Варађанин.

Она је потврдила да су ово и нека раније предавања омогућили бубрежним болесницима, нарочито млађим, али и члановима њихових породица, да науче нешто ново и корисно, везано за болест али и права која као инвалиди имају.

Светлана Мирчић Вукобрат, мастер физичког васпитања и терапије вежбања, говорила је о утицају умерене физичке активности на бубрежне болеснике.

- Сваку физичку активност ови пацијенти морају да спроводе уз надзор кардиолога и нефролога, наравно, и свих стручњака из области физичке активности. Пацијенти који одлазе на дијализу треба да буду физички активни, али у зони умереног интензитета, а шетње за њих су најбоље - указала је Светлана Мирчић Вукобрат.

М. Митровић

ПројекатПравовремено у КикиндиреализујеМарконс маркетинг компани”, а суфинансира Град Кикинда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести