Покрајинска влада обезбедила возила за дијализу најугроженијим општинама

Девет домова здравља и једна општа болница добили су возила за превоз пацијената на дијализу.
Pokrajinska vlada obezbedila vozila za dijalizu najugroženijim opštinama  Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада обезбедила возила за дијализу најугроженијим општинама Фото: Покрајинска влада

У питању је донација Покрајинске владе вредна 38 милиона динара, а покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић рекао је у Војводини има 1.200 пацијената којима је потребна дијализа, те ће им та возила омогућити боље услове транспорта.

– У питању су специјализована возила с осам и девет седишта, која сада добија десет установа – рекао је др Гојковић. – Критеријум по којем смо додељивали возила је да је тим установама то најнеопходније, где је транспорт био отежан, уз недовољно возила. Возила која превозе пацијенте на дијализу годишње пређу 3,5 милиона километара, а сваки пацијент пређе 3.500 км. Тешко је задовољити све потребе, али нико се тиме није до сада бавио и то је први пута да имамо овакав пројекат.

Фото: Покрајинска влада обезбедила возила за дијализу најугроженијим општинама Фото: Покрајинска влада

Хронична бубрежна инсуфицијенција је пропадање бубрежне функције, што је озбиљна болест и води у дијализу. Др Гојковић је истакао да је то обољење шести узрок смртности у свету, а да дијализа успева да надомести тек око десет одсто бубрежне функције.

– Пацијенти на дијализи имају низак квалитет живота, више пута недељно иду на дијализу, која траје неколико сати. Нова возила ће им омогућити комфорније услове лечења и бољу сигурност доласка до дијализних центара, којих у Војводини има 13, и то десет у установама секундарне здравствене заштите и три у домовима здравља – навео је др Гојковић.

Председник Удружења трансплантираних Војводине Маринко Дивјак испричао је да је пет година био на дијализи док му није трансплантиран бубрег 2009. године.

– Сваки други дан сам возилом без климе ишао у Бачку Паланку из Новог Сада – казао је Дивјак. – Живот на дијализи није живот већ преживљавање, тек после трансплантације ми живимо нормално, једемо, пијемо и крећемо се.

Уручење возила за све установе организована је у Дому здравља „Жабаљ”, а директор те куће Никола Дукић навео је да имају 17 пацијената који иду на дијализу, и то 15 у Клинички центар Војводине у Новом Саду, а двоје у Општу болницу у Врбасу.

– Какви год да су услови, ти људи морају три пута недељно да иду на дијализу – рекао је Дукић. – Овако ће путовати у бољим условима, а возила која имамо су заиста израубована.

Нова возила добили су Општа болница у Кикинди и домови здравља Нови Бечеј, Ковин, Бела Црква, Кула, Бач, Апатин, Сента, Нови Кнежевац и Жабаљ.                                                         

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести