Др Зоран Гојковић: Две и по милијарде за војвођанске болнице

НОВИ САД: Институт за онкологију Војводине у Сремској Каменици добиће ове године два нова линеарна акцелератора, а биће обновљени и бункери у којима ће они бити смештени, најављује за “Дневник” покрајински секретар за здравство доцент др Зоран Гојковић.
zoran gojkovic
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Из покрајинског буџета у здравство Војводине у наредној години биће уложено више од две и по милијарде динара, а од тог новца ће се обнављати инфраструктура и куповати опрема за болнице у Покрајини.

Један од горућих проблема које тренутно имамо је још увек нерегулисана листа чекања пацијената на зрачну терапију, а решавање тог проблема један је од приоритета Покрајинске владе у 2019. години. Биће купљена још два нова линеарна акцелератора и један ЦТ симулатор за припрему пацијената за зрачну терапију, а за њихов смештај ћемо ојачати три стара бункера у згради “Каменице 1”. Овај пројекат се ради заједно са Министарством здравља Србије и вредан је 750 милиона, од чега ће из Покрајинског буyета бити издвојено 150 милиона динара. Из покрајинског буyета ће у наредној години за здравство бити издвојено 2.590.000.000 и тиме се показује да је здравство један од кључних приоритета Владе, на чему инсистира и председник Владе Игор Мировић, каже др Гојковић и напомиње како ће након набавке и уградње нових апарата за зрачење Војводина коначно бити без листе чекања на ову терапију и постићи ће се максимум у лечењу најтежих онколошких болесника.

Институт за онкологију ће тада имати укупно четири нова апарата за зрачење, а у Институту за плућне болести је један нови акцелератор. У Институту за онкологију у току је и набавка опреме за дијагностику и лечење, а секретар најављује реконструкцију интерне онкологије, као и припрему радова за изградњу објекта у којем ће бити смештена магнетна резонанца, чија куповина се такође планира

Инфраструктурни радови који следе у војвођанским здравственим установама биће финансирани из покрајинског буџета, а нешто и уз помоћ Републике, преко Канцеларије за јавна улагања.

У 2019. години план је да почне реконструкција општих болница у Суботици, Сомбору, Кикинди, Сенти, Завода за јавно здравље у Панчеву, Специјалне болнице за психијатријске болести у Ковину, Поликлинике Клиничког центра Војводине, као и друге фазе радова у клиникама за неурологију и психијатрију у Клиничком центру Војводине. Ове радове ће финансирати Канцеларија за јавна улагања, како буду доспевали пројекти из установа, наводи др Гојковић.

Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Покрајинска влада ће из буyета финансирти реконструкцију Клинике за абдоминалну хирургију и Института за судску медицину у КЦВ. Припремају се и пројекти за обнову других клиника у Покрајинској болници и то клиника за урологију, пластичну хирургију, максилофацијалну хирургију, васкуларну хирургију, неурохирургију, анестезију и интензивну терапију, као и за другу фазу радова у Клиници за инфективне болести и радове у Клиници за интерне болести.


Моја прва мамографија

У наредној години следи и набавка покретног мамографа, а др Гојковић најављује да ће тиме почети и пројекат “Моја прва мамографија”, за грађанке Војводине млађе од 49 година, које националним скрининг програмом нису обухваћене превентивним прегледима.

Пројекат ће се реализовати у сарадњи с локалним самоуправама и домовима здравља на територији Војводине, како би услуга била доступна и женама у руралним срединама.


Једна од највећих грађевинских инвестиција у следећој години је комплетна реконструкција Института за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици, где је урађен пројекат и стекли су се услови за расписивање тендера. Упоредо с тим биће направљено и Одељење за микробиологију на Институту за плућне болести. Наставља се сређивање фасаде у Дечјој болници, а очекује се и наставак радова у Бетанији, каже др Гојковић.

Покрајина финансира и прављење пројеката за реконструкцију општих болница у Врбасу и Сремској Митровици, као и наставак радова у грађевински најлошијем објекту здравствене заштите у Војводини, Специјалне болнице за психијатријске болести у Ковину, где је завршен пројекат санације вешераја и кухиње.

Посебан сегмент рада у наредној години је набавка нове опреме, а главни фокус је на побољшању услова за боравак пацијената, куповином нових кревета који нису обнављани десетинама година. Биће набављена опрема и уређаји за операционе сале за одељења интензивне терапије, као и наставак куповине опреме за дијагностику и лечење на различитим одељењима у војвођанским болницама - напомиње др Гојковић и додаје да је у овој години купљено три магентне резонанце, девет ЦТ апарата, 18 рендгена, 30 ултразвучних апарата и 27 различитих ендоскопских уређаја, чиме је квалитет дијагностике подигнут на изузетан ниво.

Биће набављена и возила за превоз пацијената на дијализу, за више установа у Војводини.


Борба против менталних болести

На жалост, због повећаног броја менталних обољења посебан акценат се ставља на превенцију ових болести, као и њихову рану дијагностику, поготово у дечјем и адолесцентском узрасту. С обзиром на мањак дечјих психијтара, значајну суму новца ћемо уложити у едукацију лекара, како би се што раније препознале менталне болести, казао је др Гојковић.


Упоредо с тим радићемо и на десет посебних програма здравствене заштите, настављамо превенцију и скрининг на цистичну фиброзу новорођенчади, за обољења штитасте жлезде, различите видове биомедицински потпомогнуте оплодње, нове програме за рехабилитацију и нутритивну терапију најтежих болесника у одељењима за аинтензивну терапију, као и за превенцију и лечење остеопорозе и саркопентије код најстаријих грађана, казао је покрајински секретар.

Према његовим речима, наставиће се и с континуираним улагањем у јавно здравље Војводине, вођењем регистара за хроничне заразне и незаразне болести, њихово праћење и евидентирање, као и за анализу исхране, концентрацију соли и других штетних материја које су присутне у исхрани Војвођана.

Настављамо што боље здравствено просвећивање грађана Војводине, јер је то један од кључних фактора за здрав живот, поручио је др Гојковић.

Љубица Петровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести