Пољопривредно земљиште као адут развоја у Руми

РУМА: Општина Рума, у оквиру немачко-српске сарадње, укључена је у пројекат који се бави израдом стратешких докумената у вези управљања пољопривредним земљиштем.
giz.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Тим поводом, Немачка организација за техничку сарадњу (ГИЗ) организовала је у Руми радионицу о припреми локалног стратешког документа за управљање земљиштем у општини Рума, а присустовали су представници Општинске управе, јавних предузећа “План” и “Паркинг и инфраструктура”, Пољопривредне стручне службе и Општинског правобранилаштва.

Општина Рума ће међу првима у Србији имати документ који ће регулисати управљање земљиштем на локалном нивоу. Овај документ, који би требало да имају све општине у Србији, допринеће балансираном урбаном и руралном развоју.

Аница Миленковић из ГИЗ-а објашњава да је општина Рума занимљива јер је у њој пољопривреда развијена, а с друге стране има много добрих индустријских пројеката.

"Задовољни смо како је све отпочето, у изради документа служимо се европским праксама и стандардима. Равномеран развој омогућиће да се људи осећају добро и у селу и граду", рекла је Аница Миленковић.

Шеф одељења за локални економски развој Руме Драган Косановић  истиче да су на првој радионици дефинисани основни проблеми, али и позитивна искуства у овој локалној самоуправи.

"Свака локална самоуправа има неке своје специфичности, па тако и наша. Дефинисали смо основне проблеме и апострофирали позитивн елементе односно оно што нас издваја од других општина и градова. У том стратешком документу дефинисаћемо неке основне циљеве за развој у овој области и мере како би унапредили и поспешили развој", објаснио је Косановић.

Иначе, пројекат ће трајати до краја наредне године, а његова вредност процењује се на близу три милиона евра.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести