Поводом Светског дана борбе против мултипле склерозе, ликовно и спортско саборовање у Сомбору

СОМБОР: Поводом Светског дана посвећеног оболелима од мултипле склерозе Удружење оболелих од мултипле склерозе „Западна Бачка“ је организовало 17. по реду „Ликовно саборовање“, које је зачињено и спортским надметањем у дисциплинама прилагођеним оболелим од ове, још увек, неизлечиве болести.
1
Фото: М. Миљеновић

Ликовни ствараоци у склопу манифестације сачинили су дела која ће се касније уврстити у продајну изложбу за подршку рада Удружења, а организовано је и спортско надметање на којем су у дисциплинама пикадо, боћање и плочице учествовали представници удружења оболелих од мултипле склерозе.

Манифестацију су подржали и представници сомборског Градског већа Дарко Смиљанић и Срђан Савић, као и представница Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, државна секретарка Душанка Голубовић, некадашња градоначелница Сомбора. Председник Удружења оболелих од мултипле склерозе „Западна Бачка“ Живко Радмило је рекао да је на овогодишњем окупљању учествовало више од 70 уметника и чланова удружења из Инђије, Бачке Тополе, Куле, и Новог Сада.

- Могу да похвалим уметнике да су били вредни, а и време нас је послужило, радили су напољу у овом лепом амбијенту, лепој природи. Они су задовољни, ја као председник такође, али ово све не би могло да се деси да није било Министарства за за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Града Сомбора – нагласио је Радмило, док је градски већник задужен за област социјалне заштите Дарко Смиљанић истакао важност подршке удружењима и активног учешћа особа са инвалидитетом у свим сферама друштва.

- Наш задатак јесте да афирмишемо развој социјалне заштите, имајући у виду све особе са општим и посебним потребама. Желим да нагласим да ће локална самоуправа увек подржати рад оваквих удружења путем годишњег конкурса - рекао је Смиљанић, а задовољство што постоје удружења попут сомборског које већ дуги низ година реализује једну овакву идеју, није крила ни државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Душанка Голубовић.

Фото: М.Миљеновић

- За нас је посебно важно, у време када обележавамо борбу против мултипле склерозе као значајан датум, да организујемо овакав догађај и скрећемо пажњу на то да та болест заправо јесте присутна у нашем друштву, да она као таква, поред здравственог, има и свој социјални аспект, да утиче не само на оболелог, него и на породицу и да системски, како Министарство, тако и локална самоуправа, треба да дају подршку у свакој заједници, како би живот тих људи и тих породица био што квалитетнији - рекла је Голубовић.

Председница покрајинског кровног Друштва мултипле склерозе Војводине, Јасна Бранчић истакла да је част, задовољство и привилегија присуствовати догађају који се 17 година у континуитету дешава у оквиру друштва које делује већ 22 године.

- Сомборско удружење оболелих од мултипле склерозе чланица је Друштва мултипле склерозе Војводине, заједно са осталих 13 чланица. Укупно имамо око 1.000 чланова, међутим, број оболелих је вишеструко већи на територији Војводине. Наш мото је „Удружење – место дружења“. Желели бисмо да оснажимо младе људе, поготово пошто се болест примиче млађој популацији, да се придруже нашим удружењима, где ће увек наћи топлу реч, савет, неће морати да објашњавају са чиме живе они, са чиме живе чланови њихових породица, јер мултипла је недовољно позната, непредвидива и она може већ данас да постане део свачијег живота, тако да је удружење права адреса, локално и на нивоу Покрајине и нивоу Републике - поручила је Бранчић.

Текст и фото: М. Миљеновић 

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести