Радовима на крову почела обнова здања Српске задружне банке у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Овог месеца почели су радови на обнови крова палате Српске задружне банке у Зрењанину, објавио је овдашњи Завод за заштиту споменика културе. Део финансијских средстава обезбеђен је преко конкурса Министарства културе, а на основу конзерваторског пројекта који је израдио овај Завод, док је део обезбедио Град Зрењанин. Извођач радова је новосадско предузеће „НПН Градња“.
1
Фото: Ж. Б.

Радови обухватају санацију кровне конструкције и постављање новог бибер црепа. У следећој фази, која је у плану за наредну годину, Завод ће конкурисати за средства за обнову фасаде.

- Овим пројектом Завод је конкурисао код Министарства културе са идејом да се у део палате усели Савремена галерија Зрењанин. Зграда је у државном власништву, а корисник је Самостални синдикат који користи само мањи део простора, део издаје у закуп, док је један део неискоришћен. Како се већ годинама овај вредан споменик културе налази у лошем стању, а корисник га не одржава, прилика је да се пронађе нова намена која би била адекватна овој репрезентативној грађевини, а којом би се искористио сав просторни капацитет – каже историчар уметности Бојан Којичић, из Завода за заштиту споменика културе Зрењанин. 

Према његовим речима, реализацијом пројекта би се решило неколико вишедеценијских проблема.

- Једној установи културе би се коначно, након 60 година постојања, нашао трајан и функционалан смештај. С друге стране, једном вредном споменику културе обезбедила би се темељна обнова, ревитализација и нова културна функција. Проблем неодговарајућег смештаја депоа Савремене галерије би такође био решен обезбеђивањем адекватног простора у палати који би задовољавао одговарајуће савремене стандарде – објашњава Којичић.

Он истиче да је један од корака у следећој фази израда пројектно-техничке документације за пренамену ентеријера, којом би се простор прилагодио потребама Савремене галерије. 

- Лева сала, која је већ годинама празна, идеална је за сталну изложбену поставку. Иначе, цела површина јужног зида некадашње шалтер сале прекривена је зидном сликом „Богатство Југославије“ руског сликара Александра Лажечникова – наводи Бојан Којичић.

Реконструкција старе зграде из средине 19. века изведена је према плановима архитекте Драгише Брашована, а за потребе Српске задружне банке која је зграду купила 1920. године.

Ж. Б. 

Pobesneli Laloš
22.10.2022 • 11:49
Ironija je da žedni grad i Ministarstvo daju milione za popravku zgrade koja zarađuje grdne novce od izdavanja prostora za drogerije, banke, agencije, komoru… pa čak i za striptiz bar. Stanare i podstanare baš briga za objekat, znaju da će sve to narod pozlatiti.
EUR/RSD 117.2781
Најновије вести