Шампионске титуле деди Сави и унуку Ивану Терзићу на 31. Светском првенству у туцању јајима у Мокрину

МОКРИН: Победник 31. Светског првенства у туцању фарбаним јајима на Васкрс је Сава Терзић (69) Кошничар из Мокрина, који је у финалу победио Милоша Ковачића, а треће место припало је Душану Проданову из истог севернобанатског места, где се традиционално приређују Васкршње сечаности.
Mokrin - titule - Sava Terzic unuk Ivan i drugi deda Zivica Blazic
Фото: Сава Терзић, унук Иван и други деда Живица Блажић, фото: М. Митровић

Прошле године јубиларно 30. Светско првенство није одржано, а титулу са првенства одржаног претпрошле године није успео да одбрани троструки првак Душан Проданов, који је у полуфиналу изгубио од Саве Терзића Кошничара, коме је ово четврта освојена титула на мокринској Туцанијади. Овогодишњи шампион је посебно био поносан што је титулу у јуниорској конкуренцији освојио његов унук Иван, а поносан је био и дурги Иванов деда Живица Блажић, који такође има четири титуле светског првака у туцању ускршњим јајима.  

Пехаре и новчане награде тројици првопласираних уручили су градоначелник Кикинде Никола Лукач и председник МЗ Мокрин Живко Угреновић. Уз шампионски пехар, победнику Терзићу припала је новчана награда од 50.000 динара, другопласирани Ковачић добио је 30.000, а трећепласирани Проданов 20.000 динара. У категорији јуниора победник је Савин петогодишњи унук Иван Терзић, коме је уз пехар припала и новчана награда од 20.000 динара.

- Важан је избор јајета са најтврђом љуском, до кога се долази селекцијом, али кокошке треба да су домаће расе, а не неке укрштене хибридне. Ми се ослањамо на коке носиље из нашег дворишта - каже Сава Терзић Кошничар.

Главни судија такмичења Живица Терзић објашњава да по правилу јаја са којима се такмиче учесници треба да буду кокошија, тврдо кувана и офарбана. После финала, пре званичног проглашења победника, шампионско јаје са најтврђом љуском се пресече, па победник треба да поједе једну половину, а другу половину судија.   

Светско такмичење у туцању фарбаним јајима због пандемије и поштовања епидемијских мера одржано је у спортској хали у Мокрину без присуства публике, али су се организатори из МЗ Мокрин потрудили за онлајн директан пренос светски познатог такмичења. Уз праћење онлајн видео линком многи Мокринчани и њихови гости за празник су се по лепом времену окупили на Варошком тргу, где се иначе у нормалним условима одржава централни догађај Васкршњих свечаности у Мокрину.

М. Митровић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести