Смотра ћириличке писмености у Тителу

ТИТЕЛ: Већ осамнаест година Народна библиотека „Стојан Трумић” организује Смотру ћириличке писмености, под слоганом „Читај лепо пиши”, на којој учествује више десетина основних и средњих школа из Србије, али и из других земаља у којима се пише ћириличким писмом.
д
Фото: Dnevnik.rs

На Дан светог Ћирила и Методија, који се обележава и као Дан словенске писмености и културе, годинама уназад у Тителу се окупљају ученици и њихови наставници да би преузели награде које су освојили на овој традиционалној смотри. Међутим, овај пут епидемија коронавируса онемогућила је одржавање манифестације.

Конкурс је почетком марта расписан по уобичајеним пропозицијама - ученици се такмиче у категорији најбољи школски писмени задатак и најлепши рукопис писан српским, бугарским, македонским, руским, русинским и украјинским језиком. Такмичење

у ћи­риличкој калиграфији (кра­снопису) подељено је у више категорија, као што су: брзопис, традиционално писмо, нова калиграфска креација, ликовна креација, монограм, иницијал, најинвентивнији слоган...

Организациони одбор одлучио је да књигама награди све оне који су своје радове послали пре прекида наставе у школама. Тако су награђени ученици ОШ „Јован Јовановић Змај” Ђурђево, ОШ „Петар Кочић” Инђија, ОШ „Братство-јединство” Куцура, ОШ и Гимназија „Петро Кузмјак” Руски Крстур, Гимназија Босилеград и Ликовна група „Ми” из Ниша.

У „Лепопису”, гласилу Смотре ћириличке писмености, објављено је образложење поводом отказивања Смотре уз речи: „Велике недаће које су толико пута у историји човечанства погађале људски род, дођу, често оставе велике последице по човечанство, али и прођу. Непроцењиве људске тековине опстају и остају. Тако и наша ћирилица.”

Текст и фото: С. Диклић

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести