Субвенције унапређују овчарство

КАЊИЖА: Сусрет овчара и пољопривредних произвођача, до сада приређиван у насељу Војвода Зимоњић крај Кањиже, одржан је на књишком Вашаришту, на шта су организатори из Удружења овчара “Капетански рит” и Удружења пољопривредника “Газдакер” били принуђени због бољих услова.
M. Mitrović/ Lajoš Ivegeš pobedio u striženju ovaca
Фото: М. Митровић/ Лајош Ивегеш победио у стрижењу оваца

На отварању манифестације учеснике су поздравили председници кањишке општине и Скупштине општине Кањижа Роберт Фејстамер и Милош Кравић. Поред такмичења овчара у ручној стрижи оваца, кулинари су припремали овчији паприкаш у котлићима, али на трпези су се нашли и други гурманлуци. Приређен је и културни програм, било је разних садржаја за најмлађе, вашарске понуде рукотворина и производа старих заната, али и понуда пољопривредне механизације.

- Програм манифестације је остао исти, само смо променили место одржавања, јер инспекције нису дозволиле одржавање у Војводи Зимоњићу – сазнали смо од председника Удружења “Капетански рит” Тибора Балажа. – Посетиоци имају шта да виде на изложби колекција оваца, а и поред промене места задовољни смо одзивом учесника. Ситуација у овчарству је слична као у других аграрним гранама, тешко је свугде, али за унапређење овчарства пуно помажу субвенције из државне касе, које су нам једини спас. Зато и млади почињу да држе овце, а стари овчари и чобани не одустају од држања стада.

У конкуренцији десетак такмичара у стрижењу оваца победио је Лајош Ивегеш из Горњег Брега, а сруга И трећа награда припале су Карољу Фехеру и Габору Хорвату из Трешњевца.

– Стрижење оваца је посао који се сваке сезоне с пролећа мора одрадити. Битно је како се поступа са овцама приликом извођења из тора, мора се водити рачуна да се приликом стриже животња не повреди, а на крају да се уредно спакује руно – објашњава победник Ивегеш.

Посетиоцима манифестације приказано је чување стада уз помоћ пастирских паса, у чему се представио Чонгор Касаи з Келебије са овчарским псом расе Бордер Коли.

– По изгледу ови  пси нису лепи као на изложбама, али за мене као овчара није толико битан изглед него како помажу у раду са овцама. Првенствено их држим за терање оваца, мада код нас их још увек има јако мало, од радне линије само их ја држим. Прво их обучавам командама, а када су већ сигурни у томе, обављају задатке и на различите звиждуке. Помажу ми у чувању стада од 150 до 200 оваца и веома сам задовољан и одушевљен њима, не бих могао радити са псима дургих раса – каже Чонгор Каса.

У кувању овчијег паприкаша главна награда припала је Јожефу Калману из Војводе Зимоњића који је паприкаш кувао у великом бограчу, док су од екипа најуспешније биле “Левенбрау” из Кањиже и мешовита екипа кулинара “Душ-хуш” из Сенте, Аде и Оборњаче.       

М. Митровић

Предах уз бограч најбоље опуштање

У конкуренцији осталих јела прва награда припала је “Златном котлићу” из Сенте, док су најлепше штандове имали “Овчари” из Орома и “Празне главе” из Сенте.

– Предах уз бограч је најбоље опуштање, поготово када се окупи дружина која из дана у дан ради око стада и послове у газдинству. За дружење смо жртвовали једну овцу од око 70 килограма, јер најбоље је када се паприкаш кува од целе овце и у бограчу се нађе све од главе до репа. Цена јагњетине живе ваге ове сезоне је била добра и преко три евра за килограм живе ваге, чак је једна тура за извоз за Израел отишла по пет евра, али тај воз је отишао, не знамо да ли ће се вратити назад. Стадо које држимо мало је бројније него прошле сезоне – испричао је Јожеф Калман.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести