Свечаности поводом Дана општине Кањижа: Вредни људи одани заједници

КАЊИЖА: Дан општине Кањижа 20. октобар, обележен је тродневним свечаностима.
Kanjiza dan
Фото: Добитници јавних признања општине Кањижа за 2019. годину, фото: Карољ Пушкаш

На свечаној седници Скупштине општине представнике јавног живота кањишке општине и госте, међу којима су били амбасадор Србије у Будимпешти Иван Тодоров, потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш, представници републичких и покрајинских институција, генералног конзулата Мађарске у Суботици, Националног савета мађарске националне мањине, делегације више братских градова из Мађарске и нашег Свилајнца, као и суседних општина, поздравио је председник СО Милош Кравић.

Пригодним видео- приказом и у празничној беседи преседника општине Роберта Фејстамера сумиран је учинак локалне самоуправе у претходном периоду и будући планови. Од инфраструктурних улагања најзначајнији су започети радови на пречистачу отпадних вода у вредности 250 милиона динара, који се реализује у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. У тај низ спадају и уређење центра Кањиже уз подршку из покрајинске касе, изградња нових асфалтних и атарских путева, улагано је у побољшање водоснабдевања, као и у објекте школа, предшколске установе, у култури и другим областима. 

Фејстамер је констатовао да је оно што је приказано доказ да је ово вредна заједница, да је чине људи који су јој одани, који из дана у дан вредно раде за напредак и доприносе развоју заједнице.


Признање новинаруДневника

Фото: Новинар нашег листа Милорад Митровић и општински челници Кањиже Роберт Фејстамер и Милош Кравић,фото: Карољ Пушкаш

Јавна признања општине за 2019. годину уручили су Милош Кравић и Роберт Фејстамер. Добитница најзначајније награде „Про урбе” са новчаним износом је просветна радница у пензији Ана Киш Иван из Хоргоша. Повеље захвалности добили су главна уредница листа „Мађар со“ Марта Варју из Новог Сада, новинар „Дневника“ Милорад Митровић из Кањиже, успешни предузетници Душан Хајдин и Милан Ковачевић и председник МЗ Тотово Село Ференц Бата.

Први пут додељена су признања „Јувентус Про урбе“ за младе до 30 година. Добитници су драматург, писац и режисер Тамаш Олах, одлична ученица и атлетичарка Марина Живковић и млади истраживач студент Тамаш Њилаш.

У образложењу за признање новинару Милораду Митровићу истакнуто је да својим вишедеценијским радом у листу „Дневник“ и другим медијима доприноси објективном информисању грађана општине Кањижа о догађајима из свих области живота.

„Поред праћења актуелних збивања посебно је била запажена серија од 100 репортажа у недељном издању листа под сталним наднасловом „Разговори на сокаку”, потом серија репортажа о пољоприврендим газдинствима „Котрљање равницом”. У тим серијалима репортажа, и другим написима запажено место имали су људи и догађаји из кањишке општине”, наведено је у образложењу.


- Сви ми обликујемо средину у којој живимо и можемо да утичемо на то, какву је остављамо нашој деци - нагласио је Фејстамер. - Година иза нас је доказала да без темељно израђених планова, добро осмишљених визија ништа не можемо постићи. Наши резултати нису постигнути за једну ноћ и настављамо са улагањима. Убрзо ћемо извршити реконструкцију и енергетску санацију амбуланте у Трешњевцу и са улагањем вредним 19,1 милиона динара након Хоргоша и Малих Пијаца, то ће бити трећи у низу потпуно обновљен објекат за потребе здравства у општини, а потписан је и уговор за обнову Дома омладине у Кањижи. Имамо и веома озбиљне планове чије реализација не зависи само од нас, поготово што су ови планови усмерени на решавање проблема који постоје дуги низ година. Предстоји нам изградња обилазног пута око Кањиже, да би се град растеретио од теретног саобраћаја, као и објекта Вигадо који је под заштитом као споменик културе. У оба случаја средства буyета општине нису довољна, па очекујемо подршку из покрајинских и републичких извора.

На свечаној седници српску химну „Боже правде” извеле су сестре Дуња и Васкрсија Ковачевић, мађарску химну Хор „Кантилена”, а у уметничком делу свечаности у Градској кући наступао је истакнути гитариста Гергељ Божоки. 

На спомен-обележје „Ту је почетак Кањиже”, на Рибарском тргу, најстаријем делу града, положени су венци. У Галерији „Тихамер Добо” отворена је изложба слика „Боје и сенке” сликара Иштвана Ердељија из Хоргоша, а у Дому ументости је уприличен свечани програм, на коме је промовисан нови концертни клавир, који је донација Владе Мађарске у вредности око 70.000 евра. Концерт је приредио млади талентовани пијаниста Шома Балаж Пири.   

В. Х.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести