Обележен дан Општине и Дан ослобођења Бачке Паланке

БАЧКА ПАЛАНКА: Свечаном седницом обележен је 20. октобар Дан општине и Дан ослобођења од окупатора и фашизма у Другом светском рату.
д
Фото: Dnevnik.rs

На дане од пре 75 година присутне одборнике, госте и представнике братских општина из Словачке, БиХ, Републике Српске, Словеније и  Русије, свештенство и друге присутне подсетио је Мита Лачански председник СО.

Он је, између осталог, подсетио на бројне жртве овдашњег народа током Другог светског рата, односно НОБ у којој су учествовали и мештани овог дела Бачке, али и суседног Срема коме је Бачка Паланка административни центар општине.

Бранислав Шушница, председник општине пристунима је аргументовано представио оно што је урађено у овој и претходним годинама, таксативно набројао реализоване инвестиције, али и оне које су у току и оне које су планиране. Рекао је да се гради и да ће се градити не само у Бачкој Паланци већ и у тринаест села ове општине.

Одборници СО су одлучили, а председници су уручили октобарска признања општине за три организације и три појединца. Награду у виду плакете добили су Установа за спорт и рекреацију “Тиквара“ за развој спорта и рекреације у овој средини. Културно-уметичко друштво “Др Младен Стојановић“ из Младенова за очување и неговање традиције игара и песме са подручја Босанске Крупе, Гламоча и Купреса као и преношење народних обичаја на млађе генерације. Плакету је добио и Рукометни клуб “Лавови“ из Бачке Паланке који је за само осам година постојања израстао у узоран спортски колектив, а у претходне три године бележио је изузетне резултате.

Од појединаца Октобарску награду у виду Златне значке добио је Марјан Рнић за изузетне резултате у области спорта где је у фудбалу остварио завидну играчку каријеру, а потом иако успешан привредник остао у спорту где ради у фудбалској организацији, али и постиже изузетне резултате у ФК “Бачка“ стварајући младима боље услове за бављење спортом. Марко Шалић, добио је награду за вишедеценијски рад на подучавању деце и омладине у свирању гитаре, те оснивањем и вођјењем Клуба класичне гитаре “Акорд“ то успешно остварио. Др Светозар Бошков који је своју академску каријеру градио у Новом Саду, али никада није напуштао Бачку Паланку, па је за допринос науци и култури у овој средини заслужио Октобарску награду.

М. Суџум

EUR/RSD 117.5757
Најновије вести