Тамиш опада три-четири центиметра на сат

СЕЧАЊ: Водостај на Тамишу код Шурјана и Јаше Томића, у општини Сечањ, од јуче је у опадању, али дежурства се још увек спроводе, а у приправности је и механизација. Заменик  секторског руководиоца одбране од поплава у Водопривредном привредном предузећу „Средњи Банат“ из Зрењанина Горан Андријашевић потврдио је за „Дневник“ да је водостај на мерним станицама Јаша Томић и Сечањ у опадању.
1

- Поплавни талас је прошао. Тамиш опада код Јаше Томића три до четири центиметра на сат, а код Сечња два центиметра. Очекујемо да ћемо већ наредног јутра изаћи из фазе ванредне одбране од поплава и прећи у редовну одбрану. И подаци које добијамо од румунских колега су охрабрујући – истиче Андријашевић.

Он напомиње да је водостај код мерне станице Јаша Томића овај пут достигао 750 центиметара, али је то ипак далеко од рекордна 844 центиметра из 2005. године. У Шурјану кажу да је и визуелно уочљиво опадање Тамиша, али да се ситуација и даље пажљиво прати.

- Ми пратимо стање на мерној станици Јаша Томић и последњи извештаји говоре да је водостај у опадању. Још увек је, међутим, ванредна одбрана од поплава на снази. Ту су дежурне екипе из водопривреде, а багер је у приправности. Довежена су и два камиона песка по 18 кубних метара. Половина је yакирана, а друга половина је у резерви – каже радник Месне заједнице Шурјан Боривоје Живић.

ЈВП „Воде Војводине“ саопштило је јуче да је на 61,64 километра реке Тамиш и даље на снази ванредна одбрана од поплава, али је водостај у опадању. Јучерашњи ниво воде на делу Тамиша код Јаше Томића износио је 675 центиметара, док је код Сечња 670 центиметара. Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, и наредних дана ће ови водостаји бити у опадању.

Код бране са ретензијом „Велико Средиште“ на Марковачком потоку у понедељак је проглашена ванредна одбрана од поплава, док је код бране „Месић“ на потоку Месић уведена редовна одбрана. На овим локалитетима је све под контролом и нису регистроване негативне појаве.

Уставе „Томашевац“ и „Ботош“ су и даље у ванредној одбрани од поплава, али са тенденцијом опадања водостаја.

„Наглашавамо да су стручне службе ЈВП „Воде Војводине“ у току са свим дешавањима на терену и да нема места за панику“, саопштено је из овог предузећа.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести