У Бачкој Паланци незапосленост пала за шест одсто

БАЧКА ПАЛАНКА: Подаци које је објавила Национална служба за запошљавање у Бачкој Паланци, а закључно са октобром, говоре да у овој општини има 4.238 незапослених, односно шест одсто мање него на крају октобра прошле године.
Centar Bačke Palanke Foto: Dnevnik.rs
Фото: Центар Бачке Паланке Фото: Дневник.рс

Највећи број незапослених, односно 2.130, чине средњошколци, а на посао чека 470 људи са шестим и седмим степеном стручне спреме. Млади, до 30 година живота, чине 18,4 одсто, старији од 50 година 35,8 одсто, а дугорочно незапосла лица, која преко једне године чекања на посао, чине 63 одсто.

У НСЗ истичу да су приликом посредовања у запошљавању запазили да послодавци, поред осталих, највише траже трговце, али и скоро већину производних занимања. Тако су веома тражени: електроинсталатери и електромонтери, бравари и заваривачи, аутомеханичари и аутолимари, рачунски оператери, машински и елекроинжењери. Међу најтраженијима су и професори енглеског, немачког и математике, економисти за књиговодство, дипломирани фармацеути и техничари.

Међу онима који најтеже долазе до посла су социолози и историчари, односно сва занимања из корпуса социјално хуманистих и друштвених наука. Констатовано је да је отежавајућа околност и та што послодавци, углавном за дефицитарна занимања траже раднике са радним искуством.

Они који боље познају привредну ситуацију у овом делу Бачке кажу да помака у запошљавању очито има, али да је до смањења броја незапослених једним делом дошло и због све чешћег одласка производних радних занимања у иностранство, јер су и тамо, уз возаче, тражена баш она иста занимања за којима и овде послодавци показују највеће интересовање.  

М. Суџум

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести