У Сенти почели „Позоришни дани Јована Ђорђевића”

СЕНТА: Седми фестивал „Позоришни дани Јована Ђорђевића“ отпочео је у уторак увече у Дому културе у Сенти и трајаће до суботе, под слоганом „Буди слободан - буди храбар”.
1
Фото: Са свечаног отварања фестивала 

Љубитељима позоришне уметности се у име организатора фестивала сенћанске Камерне сцене „Мирослав Антић“ обратио председник Организационог одбора Радован Зубац, док је част да отвори фестивал припала истакнутој драмској уметници Мирјани Карановић. Фестивал у Сенти окупља најистакнутија аматерска позоришта из наше земље и окружења, ревијалног је карактера, а манифестацијом која је стекла завидан реноме у родном месту Јована Ђорђевића, одаје се почаст и враћа дуг великану српског театра и културе. Опредељење организатора је да смотра буде интернационалног карактера, па је публика на отварању топло поздравила наступ позоришта из Шкофје Локе (Словенија) с представом „Страсти, лажи и мачек в жакљу“ у режији Милана Голоба. Друге фестивалске вечери Позориште „Раша Плаовић“ из Уба извело је комад „Представа Хамлета у селу Мрдуши Доњој“ у режији Душка Ашковића.

Укупно се игра пет представа, а вечерас од 20 сати наступа Позориште „Стеван Сремац” из Црвенке са представом „Случајна смрт једног анархисте” у режији Игора Павловића. Сутра у исто време на сцени сенћанског Дома културе позориште КЦ „Радоје Домановић” из Раче извешће представу „Случај” у режији Дејана Цицмиловића, која је његова ауторска адаптација по литерарним предлошцима Данила Хармса, Николаја Гогоља и Николаја Ердмана. Завршне вечери фестивала, у суботу, представу Еленор Бергштајн „Прљави плес”, у режији Наташе Радоњић, извешће Студио глуме „Театар 011” из Београда.  

- Трудили смо се да обезбедимо представе које су у квалитативном смислу обележиле претходну позоришну сезону - истиче председник Организационог одбора Радован Зубац. -  За седам година публици се представио велики број позоришта из Србије и из иностранства, што је фестивалу дало већи значај и дубље значење. Фестивал је постао мост повезивања међу људима, мост који не признаје и не познаје исцртане границе. „Позоришни дани Јована Ђорђевића” нису само позоришна манифестација, већ и културолошки догађај од значаја не само за Сенту, већ и много шире.

М. Митровић

Фото: КС „Мирослав Антић”

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести