Завршени „Позоришни дани Јована Ђорђевића” у Сенти

СЕНТА: У Сенти је завршен фестивал “Позоришни дани Јована Ђорђевића” који је пети пут одржан у организацији Камерне сцене “Мирослав Антић”. Фестивал се одржава у част Јована Ђорђевића (1826-1900), родом Сенћанина, оснивача Српског народног позоришта у Новом Саду, првог директора Народног позоришта у Београду и писца српске химне “Боже правде”.
„Pozorišni dani Jovana Đorđevića” u Senti   Foto: M. Mitrović
Фото: „Позоришни дани Јована Ђорђевића” у Сенти Фото: М. Митровић

Фестивал је од 10. до 14.октобра на сцени Дома културе у Сенти окупио по позиву селектора Радована Зубца најбоља глумачка остварења позоришних аматера из Црвенке, Пожаревца, Бечеја, Београда и Раче, а отворио га је упрваник СНП-а у Новом Саду др Зоран Ђерић.

Позоришна публика из Сенте и околине могла је да ужива у одличним остварењима врсних глумаца са позоришне аматерске сцене, која се може мерити и са достигнућима професионалних туатара. Свим позоришним ансамблима, учесницима фестивала, домаћини из Сенте су доделили “Кључ Јована Ђорђевића”, пошто је фестивал ревијалног карактера.

Глумци Позоришта “Стеван Сремац” из Црвенке гостовали су представом представом Бертолда Брехта „Малограђанска свадба” коју је режирао првак драме СНП-а Радоје Чупић. “Малограђанска свадба” је  најбоља аматерска представа прошле сезоне у Србији и победник “Фестивала фестивала” у Требињу.

Позориште „Миливоје Живановић” из Пожаревца се представило сјајном комедијом Душана Ковачевића „Маратонци трче почасни круг”, док су култну позоришну представу „Краљ Иби” Алфреа Жарија, на сенћанској сцени извели глумци Драмског студија младих Градског позоришта из Бечеја у режији Игора Павловића. Представу “Драги тата” по тексту Миње Богавац и у режији Наташе Радоњић приказали су глумци “Театра 011” уз Београда, а на затварању фестивала публика је уживала у „Београдској трилогија” Биљане Србљановић, у извођењу глумаца позоришта „Радоје Домановић” из Раче у режији Дејан Цицмиловића.

 М. Митровић

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести