У Велебиту обележен Дан примирја у Првом светском рату 

ВЕЛЕБИТ: Дан примирја у Првом светском рату пригодном свечаношћу обележен је у Велебиту у кањишкој општини, селу које су основали солунски добровољци из Лике, који су за заслуге ту насељени.
1
Фото: Са свечаности у селу које су населили солунски добровољци из Лике

Венце на спомен-обележје краљу Петру Првом Карађорђевићу, подигнуто прошле године поводом стогодишњице од завршетка Великог рата, положило је више делегација.

У делегацији Општине Кањижа били су заменик председника општине Небојша Ракић, председник и заменик председника СО Милош Кравић и Еде Сарапка, цвеце су положили и представници Севернобанатског управног округа, МЗ Велебит, Општинског одбора СНС-а Кањиже и Удружења потомака ослободилачких ратова 1912–1920. из Сенте.

Српску химну „Боже правде” и песму „Тамо далеко” отпевале су сестре Милица и Катарина Сочин. Председник Скупштине општине Кањижа Милош Кравић, родом из Велебита, истакао је да је изузетно поносан на то што се одазвао велики број мештана, јер је то датум из историје који је од значаја за село.

–  Сама улога краља Петра Првог Карађорђевића, ослобођење у Првом светском рату и онога што је после уследило насељавањем 1921. године, значајна је за Велебит. Мештани Велебита су потомци српских ратника-добровољаца који су пре 98 година дошли на ове просторе – нагласио је Кравић. – Велику захвалност дугујемо краљу Петру који је овде населио Личане из подвелебитског подручја. Данас живимо на овим просторима заједно с нашим комшијама Мађарима, стварајући предуслове за квалитетан и добар живот.

Текст и фото: М. Митровић     

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести