За пет година стотину ђака мање у трешњевачкој ОШ “Јанош Арањ“

ТРЕШЊЕВАЦ: Основна школа „Јанош Арањ” у Трешњевцу покрива пет насеља кањишке општине, а настава на мађарском језику одвија се у свих осам разреда у матичној школи у Трешњевцу и издвојеним одељењима у Орому и Тотовом Селу.
1
Фото: Свечани програм

Ових дана прослављен је Дан школе која носи име по истакнутом мађарском песнику Јаношу Арању (1817-1882).

Свечани програм ученика поводом 203. године од рођења Јаноша Арања приређен је у Трешњевцу, где су ђацима и просветарима празник честитали председник Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал и председник кањишке општине Роберт Фејстамер, а прочитана је и пристигла честитка потпредседника Покрајинске владе и ресорног секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице АП Војводине Михаља Њилаша.

Фото: Атила Вајда   

- Велики маађрски песник Јанош Арањ је нама поставио циљ да будемо што бољи у нашем раду са децом. У нашој школи тренутно има 248 ученика и нажалост то је за 100 ученика мање него пре пет година. Ипак, могли смо да сачувамо број одељења у све три школе где наставу држимо на мађарском језику у осам разреда – рекао је Атила Вајда, директор ове школе.  - Имамо добру братску сарадњу са Основном школом „Свети Сава“ из Суботице. Они долазе у нашу школу и ми идемо код њих тако да деца која код куће и у нашој школи причају само мађарски кроз ту сарадњу уче српски језик, а њихови вршњаци из суботичке школе уче мађарски.

У издвојеном одељењу школе у Орому у претходном периоду су извршена улагања у циљу енергетске ефикасности, јер је у целости замењена столарија и потреба има највише за улагања у набавку савремених наставних средстава. У Трешњевцу, где је и највише ђака, где је претходних година улагано у реконструкцију објекта услед настале хаварије, потребно је још урадити изолацију објекта, док у Тотовом Селу уз потешкоће због власничких односа, недостаје фискултурна сала коју би требало изградити, не само за потребе ђака него и села.

- Иако смо сеоска школа по резултатима који се постижу у образовном раду, на истом смо нивоу као остале школе из већих места. То се види и приликом одласка на такмичења на вишем нивоу и годишње неколико ученика успева да се пласира на републичка такмичења. Резултата има не само у такмичењима које организује Министарство просвете него и на такмичењима која организују мађарска удружења. Тренутно имамо довољно стручних кадрова за организовање наставе, али дешава се да искрсну и мање потешкоће, као што је сада срећна околност да нам три просветне раднице очекују бебе, па смо морали наћи одговарајућу замену, што је мало теже због тога што је упошљавање на одређено време - указује директор Вајда.

Настава се одржава само на мађарском језику и без обзира на смањени број ђака одржава се свих осам разреда у Трешњевцу, Орому и Тотовом Селу

Председник кањишке општине Роберт Фејстамер каже да локална управа сваке године настоји да изађе у сурет и подржи развојне пројекте ОШ „Јанош Арањ“, који су оствариви. Фејстамер подсећа да је обновљена зграда школе у Трешњевцу где се планира улагање у изолацију и кречење, те најављује градњу фискултурне сале у Тотовом Селу. 

М. Митровић

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести